Műtüdővel lélegeztetik azt a két, koronavírussal fertőzött fiatalt, akik válságos állapotban fekszenek az Országos Korányi Pulmonógiai Intézetben.

Életveszélyes, válságos állapotban van két olyan, koronavírusos fiatal, akit az Országos Korányi Pulmonógiai Intézetben kezelnek – jelentette ki Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője a Spirit FM műsorában. A főorvos hozzátette, hogy a két páciens nem lélegeztetőgépen van, hanem úgynevezett műtüdőn. A felépülési esélyeikkel kapcsolatban annyit tett hozzá, hogy voltak már olyanok, akik hasonló állapotból felépültek és már otthon vannak.

Elek Jenő azt mondta, hogy Magyarországon a legtöbb beteget a Korányi látta el, és ugyan az intézet vált a legveszélyeztetettebbé, de sem kollégája, illetve sem más betegségben szenvedő beteg nem fertőződött meg a koronavírussal. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy az épület adottságai lehetővé tették, hogy zsiliprendszert alakítsanak ki.

A főorvos elmondta, hogy náluk a halottak nagy része biztosan nem koronavírusban halt meg, hanem ez egy picit hozzájárult ahhoz, hogy az illetőt elveszítsük. Az is lehet, hogy csak az az életmódváltás, ami a kórház volt az ő számára, elég volt ahhoz, hogy a beteg meghaljon. Teljesen egészséges 30-40 éves betegeink is voltak, akiknek óriási nagy csatát kellett vívnia az életéért.

Elek Jenő úgy véli, hogy Magyarország az ágyszámbiztosítással és a technika biztosításával felkészült a nagyon nagy bajra, amely nem következett be.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly