Döbbenetes rongálás történ Budakeszin, a zsidó temetőben: az amúgy is rossz állapotban lévő sírok felét felrúgták és összetörték. Az anyagi kár jelentős, a rendőrség nyomoz az ügyben.

Durva rongálás

„Ma vagy tegnap éjszaka vandálok a budakeszi zsidó temetőben az eddig el nem lopott sírok durván felét felrúgták, összetörték, kidöntötték, borzasztó károkat okoztak a temetőben” – mondta el a hvg.hu megkeresésére Reich Tamás, aki helyi lakosként már régóta foglalkozik az évek óta rossz állapotban lévő temető sorsával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Délelőtt történt

A férfi a délelőtti órákban számolt be róla, hogy rendőrök a helyszínen jártak, valamint ott volt a polgárőrség vezetője és a helyi városüzemeltetési vállalat igazgatója is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nincs biztonsági kamera

A portál kérdésére Reich elmondta, biztonsági kamera nincs a helyszínen. A hatóságok ennek ellenére igyekeznek megtalálni a tetteseket, eközben pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a városüzemeltetéssel és a helyi önkéntesekkel közösen – akik például takarítják a helyet, vagy a füvet lekaszálják – a helyreállítást szervezi.

10-12 sírt rongáltak meg

„Legalább tíz-tizenkét sírt rongáltak meg, de például a legfrissebb, melyet néhány éve állítottak, az megmaradt épségben” – mondta el Reich Tamás, aki azt is hozzátette, egyelőre nincs semmilyen információ az elkövetőkről.

Fotók a rongálásról:

A ravatalozót is megrongálták

Két hete egyébként részeg fiatalok verték szét a ravatalozót Budakeszin, erről akkor itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, ám, hogy a két eset között van-e bármiféle összefüggés, egyelőre nem tudni.

Kapcsolódó:

A rendőrség nyomoz

A hvg.hu a rendőrséget is kereste az ügyben, akik elmondták: a rongálás tényéről ma délelőtt szereztek tudomást, rongálás vétségének gyanúja miatt nyomozás indult. Hozzáteszik: a rendőrök a helyszínen és környékén adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak és mindent megtesznek a tettes vagy tettesek azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: Budakeszi Hírmondó hivatalos oldala