Online kincskereső játék miatt ment a budakeszi zsidó temetőben az a két kamasz, akik több sírt megrongáltak. Az eset még áprilisban történt, a rendőrség megszűntette velük szemben a büntetőeljárt, mivel a fiúk még nincsenek 14 évesek.

Rongálás a zsidó temetőben

A budakeszi rendőrök két hónap alatt azonosították azt a két fiatalt, akik a helyi, bekerítetlen zsidótemetőben 2022. április 23-án felfedezett rongálást elkövették. Az eset előtt 1,5 héttel ott járt gondnok vette észre reggel, több sírt ledöntöttek talapzatáról akkor még ismeretlen tettesek.

1 millió a kár

A temetőben helyszíni szemlét végző bűnügyi technikus öt megrongált sírt rögzített. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rendszeresen ellenőrizték a környéket

A budakeszi nyomozók a tettesek után kutattak, míg egyenruhás kollégáik rendszeresen, a járőrútvonalba beillesztve, visszatérően ellenőrizték a temetőt és környékét – írja a police.hu.

Képbe kerültek a gyanúsítottak

A nyomozók széles körben igyekeztek értékelhető információhoz jutni, kérdezősködtek, elszámoltattak, munkájuk 2022. június 21-ére hozott eredményt. Két tizenéves került képbe, akiket másnap törvényes képviselőjük jelenlétében meghallgattak.

Kincskereső játék

A nyomozás adatai szerint a fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám elképzeléseikkel ellentétben kincses ládát nem találtak. Csalódottságukban egyikük elkezdte az esőtől megpuhult földből döntögetni a sírokat, majd segítségül hívta kisbarátját és együtt folytatták.

Ött síremléket felborítottak

Forrás: Budakeszi Hírmondó

Rábeszélte barátját, hogy hallgasson

Miután kidühöngték magukat, hazamentek. Később látták az interneten, mekkora port kavart és nyilvánosságot kapott tettük, az egyik fiú ezért hallgatásra ösztönözte barátját.

Nem büntethetőek

Előbbi el sem ment a meghallgatásra, a másik fiú részletes beismerő vallomást tett. A bűncselekmény tetteseit a rendőrök felderítették, tekintettel azonban arra, hogy a fiúk az elkövetéskor nem töltötték be 14. életévüket, a hatályos magyar büntetőjogi szabályozás szerint nem büntethetők, a büntetőeljárást a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai megszüntetik.

Szörnyű pusztítás a temetőben

Két héttel az eset előtt, a budakeszi temető gondnoka értesítette a rendőrséget, hogy a ravatalozó épületében szörnyű pusztítás nyomait fedezte fel. A berendezési, és a használati tárgyak össze voltak törve, a falakat leverték, az ajtókat is letépték és hiányzott néhány eszköz is.

Beismerő vallomás

A helyi egyenruhások a forrónyomos bűnügyes kollégáikkal kiegészülve rövid idő alatt négy fiatalt hoztak összefüggésbe a vandál cselekedettel. Kettőt tanúként hallgattak ki, mivel kiderült, nem volt közük a rongáláshoz, kettőt gyanúsítottként. Mindketten beismerő vallomást tettek.

72 százalékos alkohol

Egyikük, egy 20 éves, munkanélküli fiatalember részletesen taglalta a szombati ivászatukat: mindent legurítottak, sört, bort, 72%-os likőrt. Csak 19 éves társával bírták a tempót, másik két cimborájuk kidőlt.

Férfimagazint lapozgattak

A temetőnél felfeszítették a mosdó melletti ajtót, majd az épületben talált baltákkal törni-zúzni kezdtek, miközben bömböltették a zenét, pihenésképp pedig cigiztek és férfimagazint lapozgattak, de szelfi is készült. Utána ott folytatták, ahol abbahagyták.

Elkapta őket a hév

Lendültek a fejszék, és egy kalapács, repültek a fa-, és üvegszilánkok, a vakolat. Amikor végeztek, maguknál tartották a baltákat, meg néhány barkács eszközt és elsétáltak. Társa úgy fogalmazott: „eléggé KO állapotban voltunk”, aztán „elkapott a hév” és „akkor jó ötletnek tűnt”.

13 millió forintos kár

Az előzetes felmérések szerint az épületben okozott rongálási kár meghaladja a 13 millió forintot. A rendőrök a helyszínről ellopott tárgyakat megtalálták és lefoglalták. A Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a két fiatalember ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a rongálás után – Forrás: Budakeszi Hírmondó