Egy kéthetes kisbaba Budapest legfiatalabb vendége azok közül, akik Ukrajnából menekültek a napokban a Magyarországra. A baba és a mama a Balatonnál, a Fővárosi Önkormányzat egyik  szálláshelyén várja, hogy véget érjen hazájában a putyini agresszió.

200 főt helyezett el a főváros

„A Fővárosi Önkormányzat továbbra is segíti a putyini agresszió elől menekülőket. A célunk, hogy egyetlen családnak se kelljen a pályaudvaron éjszakáznia. Már 200 főnek tudtunk segíteni, többségükben kisgyermekes családoknak” – írta Karácsony Gergely Facebook oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két hetes a legfiatalabb lakó

„Megnyitottuk nyári táborhelyeinket is. Legfiatalabb bentlakónk alig kéthetes, ő már a Balaton mellett várhatja családjával együtt, hogy véget érjen a borzasztó háború” – írta a főpolgármester.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Együttműködnek a katasztrófavédelemmel

Karácsony Gergely hétfőn felvette a kapcsolatot a menekültek ellátását koordináló katasztrófavédelem vezetőivel. A főpolgármester azt írja, hogy felajánlotta a főváros további segítségét: legyen szó a szállásról, az étkezésről vagy szállításról.

Sokan kérik a főváros segítségét

Annál is inkább, mivel egyre többen keresik meg kollégáimat és kérik a segítségünket. A civil szervezetekkel és a kerületekkel együttműködve folyamatosan bővítjük a szálláshelyek számát. Jó látni, hogy Budapest mennyire szolidáris város!

Humanitárius orvosi ellátás

A Duna Medical Center, az ország egyik legnagyobb magánkórháza, humanitárius orvosi ellátási pontot készül kialakítani az ukrán menekültek részére elsősorban szülészeti-nőgyógyászati, felnőtt háziorvosi és ambuláns gyermekorvosi területen.

Biztosítják az eszközöket

A kórház biztosítja az ambuláns rendelőt, az asszisztenciát, gyógyszereket, szükség esetén point of care labor háttér (CRP és vérkép) és képalkotó is rendelkezésre áll.

Gyermekorvosokat keresnek

„Budapesti és Pest környéki gyermekorvos kollégákat keresünk, akik előzetes egyeztetés szerint segíteni tudnának az itt jelentkező gyermekek alapellátásában. Kérem, hogy akinek van lehetősége, és szívesen segítene, keressen e-mailben vagy telefonon: [email protected] +36 30 933 1978” – írja az intézmény Facebook oldalán.

4 ezer menekült jött a Keletibe

Az ukrajnai háború elől február 28-án összesen 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek – írja közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. 

300 menekültet szállásoltak el

A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Karácsony Gergely meglátogatta az ukrán menekülteket

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

További szállásokat nyitnak meg

A kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve hamarosan további szállásokat bocsátanak az ukrajnai menekültek rendelkezésére.

Segít a 2. kerületi önkormányzat

„Ingyenes parkolással segítjük az Ukrajnából menekülőket, és dolgozunk azon, hogy szükség esetén óvodai ellátással segíthessünk Kárpátaljáról menekülő családoknak. Zajlik az egyeztetés a kárpátaljai menekültek szervezett és összehangolt megsegítése érdekében a Hegyvidék és a 2. kerület önkormányzataival, karitatív szervezetekkel és a kerületekben működő egyházak közreműködésével” – írta Facebook oldalán Őrsi Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a csecsemő, akit menekültként hoztak Magyarországra – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely