Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mindenképpen oltassák be magukat

Szlávik János azt mondta, hogy ezt csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni, ezért a rizikócsoportba tartozók mindenképpen oltassák be magukat.

Felszállóágban van a vírus

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban arról beszélt: a járvány felszálló ágban van, a következő hetekben is nagyon sok új betegre lehet számítani. A kórházak folyamatosan telítődnek, de jelenleg bőven van még hely a betegek ellátásra.

Egyre idősebbek lesznek betegek

Hozzátette: a fertőzöttek átlagéletkora egyre idősebb, ezért hamarosan – az első hullámhoz hasonlóan – megint az idős, krónikus betegekre kell koncentrálni.

Ingyenes az influenza oltás

Az influenza elleni oltások a napokban érkeznek a háziorvosokhoz, melyet ingyen adnak be azoknak, akik kérik.

Felkészítik a szervezetet

A Nemzeti Oltóközpont tájékoztatása szerint a Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, hanem csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

Kellemetlen tünetek

Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.

Három típus

Az influenza vírus három típusba sorolható: A, B és C. A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben.

Két vírustörzset tartalmaz

Az A típus az állatvilágban is előfordul (madár, sertés), de nem minden esetben betegíti meg azt a fajt, amelyik hordozza. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset.

Új oltás kell minden szezonban

Ezeket a WHO határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. Vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételében.

Kiemelt kép: Szlávik János inektológus- Forrás: Youtube