Hétfőn megkezdődnek a felújítási munkálatok a Blaha Lujza téren. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A tér felújítása várhatóan 2022 végére fejeződik be.

Az autók továbbra is 2×2 sávon haladhatnak

A tér felújítása mellett az aluljárót felülről újraszigetelik, és emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot le kell zárni. A Rákóczi úton fennmarad a 2×2 sávos forgalom az autóknak, a buszközlekedést lámpaprogrammal, illetve elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton az első 10-12 hétben csak 2×1 sávon lehet majd közlekedni. Az érintett szakaszon megszűnik a kerékpársáv – mondta Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A körúti villamosokat sem korlátozzák

Hozzátette: a forgalmi rend kialakításakor konzultáltak a Magyar Autóklubbal is, és több javaslatukat is figyelembe vették. A nagykörúti villamosok közlekedését nem kell korlátozni, a vágányok alatt ugyanis már korábban, a villamosvonal rekonstrukciójakor elvégezték a szükséges munkákat – mondta.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ismét járható lesz a Dob és a Wesselényi utca

A forgalomkorlátozás alatt a főváros felfüggeszti a 7. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részeit, így a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a Károly körút és a Nagykörút között.

Több fa lesz

A tér zöldebb lesz, és megteremtik a Rákóczi úti és a Népszínház utcai villamosok bekötésének lehetőségét is. Az eredetileg tervezetthez képest több fát ültetnek, valamint akadálymentessé válik a csomópont és lesz nyilvános vécé is.

Három nagy beruházás

Balogh Samu elmondta azt is, hogy a főváros a nyáron három olyan nagy beruházást indít el, amely évek óta húzódik. A pesti alsó rakpart és a Lánchíd felújításának megkezdése után most a Blaha Lujza téren is megindulhat a munka. Megjegyezte: a főváros korábbi vezetői mindhárom beruházást jóval korábbra ígérték, azoknak még az előző ciklusban el kellett volna készülniük.

Lánchíd fényfestése

A sajtótájékoztatón a Lánchíd augusztus 20-ai fényfestéséről is kérdezték Balogh Samut, aki azt mondta: a tűzijátékok kilövése a hídról nem lehetséges az ott folyó felújítási munkálatok miatt. A fényfestésnek elvi akadálya nincs, arról a kivitelezővel kell egyeztetni.

Már dolgoznak

A sajtótájékoztató előtt a Budapesti Közlekedés Központ (BKK) tartott háttérbeszélgetést a tér felújításáról. Balogh Samu az eseményen közölte, hogy a munkaterületet szerdán adták át a kivitelezőnek. A téren hetven fa lesz, az eredeti tervekhez képest hússzal több, viszont az oda tervezett pavilonépületet most nem építik meg, mert korábban sem volt rá fedezet – mondta.

Nyilvános wc

Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója elmondta, a nyilvános vécé a Márkus Emília utcában kap helyet, a már említett kulturális pavilont más projekt keretében valósíthatják majd meg, a Gombaként ismert szökőkutat áthelyezik a burkolatra, így meg lehet majd érinteni, és lesz még egy “magasra lövő” szökőkút is.

Új zebrák

Új gyalogátkelőket is kialakítanak, körbejárható, akadálymentes csomópont jön majd létre a felújításnak köszönhetően.

Megható emlékhely

A felrobbantott Nemzeti Színház emlékére a burkolatba gravírozzák az épület alaprajzát, és a színházi ülőhelyekre utalva bordó köztéri székek is lesznek a téren. A színházi emlékművet felújítják és áthelyezik a tér központjába.

3 és fél milliárd

A Blaha felújításának teljes költsége, amely tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet – 3,47 milliárd forint. A felújítás közben a téren lesznek gyalogosfolyosók, az aluljáró, valamint a busz- és villamosmegállók megközelíthetőek maradnak. A tér belső, legnagyobb részét viszont a felújítás teljes idejére lezárják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: BKK