Idén is megérkeztek a kullancsok, így érdemes időben utánaolvasni, hogyan is védhetjük meg magunkat és családunkat az élősködők ellen.

A te sikered, a mi sikerünk! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek és vidd el minden hónapban a parádés jutalékod! A részletekért kattints ide!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Amit a kullancsokról tudni érdemes

Összesen 42 kullancsfaj él Magyarországon, ezek közül 12 faj szívja az ember vérét, a többi ártalmatlan az emberekre vagy a kutyákra nézve. Mivel a kullancsok rejtőzködnek, ezért nem lehet pontosan tudni, mennyi kullancs is van az országban. Az biztos, hogy pont olyan környezetben szeretnek tartózkodni, mint az ember, azaz sem a túl hideget, sem a túl meleget nem tűrik jól. Pontosan ezért nem csak erdőkben, de parkokban, mezőkön is megtalálható.

Mivel az elmúlt években nem voltak túl hideg telek, elszaporodtak a kullancsok – ezt a kullancscsípések számából állapították meg a szakemberek, mondta dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az Indexnek tett interjújában. Mára az ország egész területén megtalálhatóak a kullancsok, a budai hegyekben, a Margitszigeten és a városi parkokban is, ezért különösen oda kell figyelnünk a védelemre.

A kullancsok nem mozognak sokat, a petéből kikelt lárvák maximum egy métert tesznek meg. A fűben vagy más növényzetben meglapulva várnak, amíg egy arra járó emberre vagy kutyára rá nem ugranak.

Mivel ennyire rejtőzködők, szinte lehetetlen kiírtani őket, ezért az egyetlen amit tehetünk, az a megelőzés, csípés esetén a szakszerű kezelés.

Kórok és fertőzések

Ha egy kullancs fertőzött vért szív, továbbadja azt a gazdatestnek is, sőt, a több ezer kullancslárva is örökli az anyaállat fertőzését. A kutyák sajnos kifejezetten kedvelt célpontjai az élősködőknek, ezért mindig vizsgáljuk át kedvencünket egy-egy túra után!

A kullancsok többféle betegséget is terjesztenek, de ezek az úgynevezett „csendes járványok” közé tartoznak. Ezt azt jelenti, hogy évekig is lappanghatnak és nincsenek pontos tünetegyütteseik. Az egyik ilyen és egyben a legelterjedtebb a Lyme-kór, amely közel 300 más betegséghez hasonló tünetet produkál!

A Kullancsszövetség szerint évente 50-100 ezer friss Lyme-kóros is lehet Magyarországon! A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, és a fertőzöttek nagyrésze nem is tudja, hogy beteg, mivel nem vette észre időben a kullancsot.

A kullancsok elkerülése, eltávolítása

A legegyszerűbb módja a kullancsok elkerülésében a zárt ruházat viselése, ez azonban nyáron nem mindig kivitelezhető. A különböző kullancsriasztók használata ajánlott, azonban, mivel ezek hatása csak néhány órás, érdemes időközönként újra befújnunk magunkat. Ezen kívül ajánlott magunkat vagy egymást egy-két óránként átvizsgálni, hogy időben észre vegyük a kullancsot.

Ha kullancsot találunk, feltétlen tudnunk kell, hogyan is tudjuk eltávolítani azt. A Kullancsszövetség szerint a fertőzések leggyakoribb oka a helytelen eltávolítás! Ez azért lehetséges, mivel a kullancs eredetileg csak szívja a vért, azonban a helytelen eltávolítás során a már a kullancsban lévő, fertőzött vér bekerülhet a szervezetünkbe.

Ezért ajánlott a kullancseltávolító kanál használata, amely mindössze csak pár száz forintba kerül. Semmi esetre sem érdemes otthoni csipeszekkel kísérletezni, vagy mindenféle házipatikát kipróbálni, mint zsírba fojtás, hővel eltávolítás, stb. A kullancsnak mindegy, hogy az óramutató járásával ellentétes vagy megegyező irányba forgatjuk, ez is csak tévhit. Amennyiben nem vagyunk biztosan a dolgunkban, forduljunk orvoshoz! Kullancscsípés esetén minden esetben érdemes orvosi vizsgálatra menni, hogy megtudjuk, fertőzött volt-e az állat.