A koronavírus eredete igazi rejtély. Valahonnét jött és lecsapott az emberiségre. Olyan, mint az orosz rulett: senki sem tudja, hogy nála halálos lesz-e vagy sem. A WHO és Kína nagyszabású kutatást végzett annak kiderítésére, honnan és hogyan indult el a koronavírus-járvány. Nem csak azért, hogy az áldozatok milliói végre megtudják, ki tehet erről, hanem hogy felkészülhessünk a hasonló veszélyekre.

Átfogó kutatási projekt

2020 júliusában az egészségügyi világszervezet, a WHO és Kína belekezdett egy igen átfogó kutatási projektbe, ami a koronavírus eredetét kívánja megtalálni. Számos kutatócsoportot állítottak fel, akik különböző tudományterületekről érkeztek, hogy közös erővel derítsék ki, pontosan mi is történhetett. A WHO és Kína külön-külön delegáltak nemzetközileg elismert szakértőket a csapatba, akik aztán sorra elemezték a meglévő adatokat, illetve további vizsgálatokat is elrendeltek – írja a Portfolio. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erős sejtések

Az átfogó munka eredményeit idén márciusban publikálta a WHO, amiben részletesen beszámolnak az elemzésük eredményéről. A legfontosabb kérdésre ugyanakkor továbbra sincsen válasz: a kutatócsoport nem tudta biztosan megállapítani, hogy honnan eredhet a koronavírus, pusztán erős sejtéseik vannak.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Denevér vagy labor

Ez alapján azt gondolják a kutatók, hogy a közvetlen állatról emberrel való átfertőzés egy nagyon valószínű magyarázat. A köztes gazdán keresztüli terjedés szerintük nagyon valószínű. Annak a valószínűsége pedig, hogy egy laboratóriumi baleset miatt szabadult volna el ez a koronavírus, a csapat szerint extrém módon valószínűtlen, de nem zárják ki teljesen – írják. Ez pedig újabb táptalajt adhat a mesterséges eredetről szóló híreszteléseknek.

Konteók, elméletek

Sok összeesküvéselmélet, vagyis konteó arról szól, hogy a koronavírust azért hozták létre, hogy megritkítsák az emberiséget. Más elméletek szerint a kínai kommunisták azért terjesztették el, hogy egészségügyi vészhelyzet indokával különleges törvénykezést, legális diktatúrát lehessen bevezetni az országokban, így a Kínát gyakran bíráló demokratikus országok idővel megroskadnak.

Kínai virológus

A mértékadó amerikai hírmagazin, a Newsweek szerint a Twitter felfüggesztette annak a kínai virológusnak a fiókját, aki még szeptemberben azt állította, hogy a koronavírust laborban hozták létre, és kifejezetten az emberi szervezet megtámadására optimalizálták – írja a Qubit.

Mesterséges eredet

Li-Meng Jen és társai szeptember 14-én publikálták a Zenodo preprint szerveren azt a kutatásukat, amelyben azt állítják, hogy a vírust mesterségesen hozták létre a ZC45 és ZXC21 névre hallgató, denevérek között terjedő koronavírusokból. A virológus szerint semmilyen komolyabb bizonyíték nem támasztja alá a vírus természetes eredetét. Jen szerint a vírust egy kínai laborban hozták létre, az emellett szóló bizonyítékokat pedig a tudományos világ a Kínai Kommunista Párttal együttműködve elhallgatja.

Amerikai titkosszolgálat

Jen szerint kínai hatóságok jóval korábban tudtak a járványról, mint hogy értesítették volna a WHO-t. Ezzel a véleményével nincs egyedül: a Newsweek amerikai hetilap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva már májusban megírta, hogy az ázsiai ország a CIA szerint is gyanúsan korán kezdett lélegeztetőgépeket és védőfelszereléseket vásárolni, jóval azelőtt, hogy ezek hiánycikké váltak volna a piacon.

Vuhani labor

Az sem növeli a Kínába vetett bizalmat, hogy a koronavírus eredetét csak hatósági engedély birtokában lehet kutatni, illetve az sem, hogy az országban már 2012-ben felfedezték a SARS-CoV-2 legközelebbi ismert rokonát, a denevértől származó mintákat pedig éppen egy vuhani laborba szállították további tanulmányozásra.

Hiteltelen a kínai tanulmány

Eddig semmilyen bizonyíték nem szólt a vírus mesterséges eredete mellett, és ez több virológus szerint így is maradt: Andrew Preston, a Bathi Egyetem mikrobiológusa szerint Jen és társai semmilyen meggyőző bizonyítékkal sem tudtak szolgálni, maga a tanulmány pedig, amit 400 ezernél is többen tekintettek meg, tudományosan hiteltelen.

Nem biológiai fegyver

A Newscientist.com tudományos portálon is arról cikkeznek, hogy a koronavírus nem biológiai fegyver, abban semmi nyomát sem találták annak, hogy mesterségesen hozták volna létre. Az Ohio Állami Egyetemen, Shan-Lu Liu által vezetett kutatók szerint nincs “hiteles bizonyíték” a géntechnológiára.

Természetes úton jött létre

Az amerikai kutatók vírus genomját szekvenálták, és azt állítják, ha megváltoztatták volna, akkor a beillesztett génszekvenciák jeleinek látszania kellene. Állítják: a denevérvírusoktól eltérő pontok véletlenszerűen szétszóródnak a koronavírusban, ugyanúgy, mint amikor egy új vírus természetesen alakul ki.

Félelem a mutánsoktól

A koronavírus eredetét nehéz lesz meghatározni és ha sikerül is, biztosan sokan lesznek, akik nem hisznek majd benne. Addig pedig marad a védekezés és bízzunk abban, hogy ne alakuljon ki olyan mutáns, amelyre nem hatnak a jelenlegi vakcinák, mert abból tényleg nagy baj lenne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció