Török Ádám, a legendás zenész, kedd hajnalban átaludt a végtelenbe. A 75 esztendősen bekövetkezett halála sokkolta a művészvilágot.

Fia erősítette meg az információt

Ahogy arról beszámoltunk, 75 éves korában elhunyt Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere. Felesége az utolsó pillanatig mellette volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harmóniában éltek

„Keresem a szavakat, s keresem a kapaszkodót is az életben. Látom magam előtt Ádám arcát, ahogy rám mosolyog. Néhány órája történt, de olyan, mintha egy másik világban éltük volna át a pillanatot. Hétfő este azt mondta nekem: milyen jó, hogy mi vagyunk egymásnak, s hogy ilyen harmóniában, boldogságban tudunk élni” – idézte fel az özvegy a Blikknek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rossz érzése volt

„Aztán megcsókoltuk egymást. Éjszaka arra ébredtem, hogy valamilyen furcsa, hörgő hangot hallok. Nem tudom miért, de azonnal rossz érzés fogott el” – tette hozzá.

Egyből mentőt hívott

„Odaugrottam Ádámhoz, szólítgattam, simogattam, csókolgattam, és szinte kiabáltam, hogy kelj fel, ébredj fel! De már nem mozdult. Hívtam a mentőt, akik mondták mit kell csinálnom, amíg kiérkezik a kocsi. Húsz percig próbáltam újraéleszteni azt az embert, akit a világon a legjobban szerettem.”

Imádkozott

Így folytatta: „Húsz percig nyomkodtam, masszíroztam, és közben könyörögtem a Jóistennek, hogy ne vegye el tőlem. Aztán a mentősök folytatták újabb húsz percig. Ádám a karjaim között halt meg. Egyszer azt mondta nekem, majd így, álmában szeretne elmenni. Olyan nyugodt volt az arca, soha nem fogom elfelejteni.”

Sokan búcsúznak tőle

Reggel óta csörög a telefonom, meglett férfiak sírnak és búcsúztatják Török Ádámot – ezt mondta Dóri, a Mini együttes fuvolista-legendájának a felesége.

Méltatlanul távozott

Az éjszaka bekövetkezett tragédia híre gyorsan elterjedt zenész körökben is Németh Lojzi, a Bikini együttes tagját, megtörten nyilatkozott: „Nehéz beszélni erről. Szerettem őt barátomként, és nagyra tartottam zenészként. Ki merem jelenteni, méltatlanul távozott, soha nem becsülték meg eléggé. Egy Kossuth-díj mindenképpen kijárt volna neki. Rendszeresen beszéltünk, s terveztük a májusi bulit, amelyre már soha nem kerülhet sor.”

Sokkolta a halálhír

„Ádám és a Mini zenéje ifjúkoromtól kezdve nagy hatással volt rám” – mondta Karácsony János, az LGT virtuóz gitárosa. „Olyannyira, hogy befolyással voltak egész pályafutásomra. Annak idején a Tabánban többször léptünk fel együtt, közelről csodálhattam Ádám utánozhatatlan egyéniségét és zseniális hangszer tudását. Sokkhatásként ért most a halálhíre. Mindenki szerette őt. Néhány hónapja együtt szerepeltünk egy irodalmi klubban, tele volt tervekkel.”

Zenészek emlékeznek rá

„Ennyi az élet?” – tette fel a kérdést Horváth Charlie, amikor megkerestük. „1964-ben együtt kezdtük. Eléggé érdekes műfajt csinált. 75 éves volt. Szerették őt, a szakma is, ami a legfontosabb. Jó ember és jó társaság volt. Imádtam Gyugyót!” – fogalmazott Horváth Charlie az Indexnek. Hozzátette, csütörtökön tartanak egy megemlékezést, gyertyával. Csak zenészek lesznek ott.

Csendesebb lesz a Tabán

Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője pedig így emlékezett: „Meghalt Török Ádám. A Mini együttes alapítója, lelke, a magyar dzsesszrock egyik pillére. Épp jubileumi koncertre készült. A Bem rockpart és a Tabán csendesebb lesz nélküle. Egy laza, bohém figura a régi világból.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Török Ádám – Forrás: MTI