Török Ádám, a legendás zenész, kedd hajnalban átaludt a végtelenbe. A 75 esztendősen bekövetkezett halála sokkolta a művészvilágot.

Fia erősítette meg az információt

Ahogy arról beszámoltunk, 75 éves korában elhunyt Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere. Felesége az utolsó pillanatig mellette volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harmóniában éltek

„Keresem a szavakat, s keresem a kapaszkodót is az életben. Látom magam előtt Ádám arcát, ahogy rám mosolyog. Néhány órája történt, de olyan, mintha egy másik világban éltük volna át a pillanatot. Hétfő este azt mondta nekem: milyen jó, hogy mi vagyunk egymásnak, s hogy ilyen harmóniában, boldogságban tudunk élni” – idézte fel az özvegy a Blikknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rossz érzése volt

„Aztán megcsókoltuk egymást. Éjszaka arra ébredtem, hogy valamilyen furcsa, hörgő hangot hallok. Nem tudom miért, de azonnal rossz érzés fogott el” – tette hozzá.

Egyből mentőt hívott

„Odaugrottam Ádámhoz, szólítgattam, simogattam, csókolgattam, és szinte kiabáltam, hogy kelj fel, ébredj fel! De már nem mozdult. Hívtam a mentőt, akik mondták mit kell csinálnom, amíg kiérkezik a kocsi. Húsz percig próbáltam újraéleszteni azt az embert, akit a világon a legjobban szerettem.”

Imádkozott

Így folytatta: „Húsz percig nyomkodtam, masszíroztam, és közben könyörögtem a Jóistennek, hogy ne vegye el tőlem. Aztán a mentősök folytatták újabb húsz percig. Ádám a karjaim között halt meg. Egyszer azt mondta nekem, majd így, álmában szeretne elmenni. Olyan nyugodt volt az arca, soha nem fogom elfelejteni.”

Sokan búcsúznak tőle

Reggel óta csörög a telefonom, meglett férfiak sírnak és búcsúztatják Török Ádámot – ezt mondta Dóri, a Mini együttes fuvolista-legendájának a felesége.

Méltatlanul távozott

Az éjszaka bekövetkezett tragédia híre gyorsan elterjedt zenész körökben is Németh Lojzi, a Bikini együttes tagját, megtörten nyilatkozott: „Nehéz beszélni erről. Szerettem őt barátomként, és nagyra tartottam zenészként. Ki merem jelenteni, méltatlanul távozott, soha nem becsülték meg eléggé. Egy Kossuth-díj mindenképpen kijárt volna neki. Rendszeresen beszéltünk, s terveztük a májusi bulit, amelyre már soha nem kerülhet sor.”

Sokkolta a halálhír

„Ádám és a Mini zenéje ifjúkoromtól kezdve nagy hatással volt rám” – mondta Karácsony János, az LGT virtuóz gitárosa. „Olyannyira, hogy befolyással voltak egész pályafutásomra. Annak idején a Tabánban többször léptünk fel együtt, közelről csodálhattam Ádám utánozhatatlan egyéniségét és zseniális hangszer tudását. Sokkhatásként ért most a halálhíre. Mindenki szerette őt. Néhány hónapja együtt szerepeltünk egy irodalmi klubban, tele volt tervekkel.”

Zenészek emlékeznek rá

„Ennyi az élet?” – tette fel a kérdést Horváth Charlie, amikor megkerestük. „1964-ben együtt kezdtük. Eléggé érdekes műfajt csinált. 75 éves volt. Szerették őt, a szakma is, ami a legfontosabb. Jó ember és jó társaság volt. Imádtam Gyugyót!” – fogalmazott Horváth Charlie az Indexnek. Hozzátette, csütörtökön tartanak egy megemlékezést, gyertyával. Csak zenészek lesznek ott.

Csendesebb lesz a Tabán

Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője pedig így emlékezett: „Meghalt Török Ádám. A Mini együttes alapítója, lelke, a magyar dzsesszrock egyik pillére. Épp jubileumi koncertre készült. A Bem rockpart és a Tabán csendesebb lesz nélküle. Egy laza, bohém figura a régi világból.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Török Ádám – Forrás: MTI