Magyarországon és a térségben az év legcsapadékosabb időszaka általában a május és a június. Most is rengeteg eső esett a Duna vízgyűjtőjében és ez a víz felénk tart. A főpolgármester bejelentette: június 6-án, csütörtök este lezárják a rakpartokat.

Lezárják a rakpartot

A jelenlegi előrejelzések alapján a Duna vízszintje június 6-áról 7-ére virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor az alsó rakpartokat le kell zárni. Mindenki biztonsága érdekében június 6-án 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság erről a mai naptól az ott parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el, június 6-án délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja. Az alsó rakpart lezárására előreláthatólag június 6-án 20 órától lesz szükség. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Árhullám érkezik

„Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján, az érkező árhullám miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltem el Budapesten négy szakaszon. Az első fokozatú készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg; ez a budapestiek számára érzékelhető változásokkal nem jár.” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a friss posztjában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Továbbra is esik

Eddig több mint 60 szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz. A Duna felső vízgyűjtőjén folytatódott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 mm eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett, Németországban további 5-20 mm, lejjebb további 20-25 mm csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában.

Első fokú riasztás

A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható. 

Másodfok

A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani. A védekezési munkák irányítására és koordinálásra ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

Őrszolgálat

A szakképzett őrszolgálat biztosítása érdekében több mint 60 kollégát rendelnek át a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól az ország észak-nyugati részére, a Duna szigetközi szakaszára. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Arhullam a Dunan 2023 decemberében – Fotó: MTI/Kovács Tamás