A Fiatal Családosok Klubja hamvazószerda alkalmából arra kéri a köznevelési intézmények vezetőit, hogy farsangi mulatságokat ne szervezzenek a nagyböjti időszakban. A szervezet azt kéri a döntéshozóktól, hogy egyértelműen szabályozza, hogy meddig lehet farsangi mulatságot rendezni az iskolákban és az óvodákban. 

Kiakadtak a szülők 

Több szülő is panaszt tett a Fiatal Családosok Klubjánál (Ficsak),  hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban – ezt írja közleményében a szervezet. 

Farsangkor mulatozzanak

A Ficsak szerint a farsangi időszak több hétig tart, megvalósítható és fontos lenne, hogy erre az időszakra tervezzék a köznevelési intézmények a vidám ünnepségeket, a tanév tervezésekor legyenek figyelemmel erre a mozgó dátumra is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szabályozzák a mulatságot

A Fiatal Családosok Klubja ennek érdekében arra kéri a döntéshozó politikusokat, illetve az oktatásirányítást, hogy mindezekre hívja fel az intézmények figyelmét, egyértelműen szabályozza a kérdést, azt, hogy az adott évben mikor lehet farsangi mulatságot szervezni.

Komolyan kell venni az ünnepeket

„Az ünnepeink mélységét, valódi tartalmát, a kereszténység gazdag és éltető hagyományát úgy tudjuk továbbadni gyermekeinknek, ha mi magunk is komolyan vesszük azokat és elfogadjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje” – írták a közleményben.

Ma van Hamvazószerda

A hamvazószerda időpontja Húsvét előtt 6 héttel van. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt). Mivel a régi böjti gyakorlat a Nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a Hamvazószerda előtti keddet a népnyelv Húshagyókedd-nek, a Feltámadás ünnepét pedig Húsvét-nak nevezte el.

„A családi lét szépségei”

„A Fiatal Családosok Klubjának célja a családos lét szépségeinek lépten-nyomon való hangsúlyozása. Hiszünk abban, hogy az egymás melletti elköteleződés valódi érték, a gyerek pedig maga a csoda. A színes programok mellett, szellemi műhelyünkben igyekszünk összegyűjteni tagjaink felvetéseit, javaslatait, melyeket időről-időre eljuttatunk a döntéshozókhoz, és képviselünk a nyilvánosság előtt is. Kiemelt feladatunknak tartjuk a családalapítás előtt álló fiatalok megszólítását, félelmeik eloszlatását, hisz mi már tudjuk: megéri belevágni!” – írja magáról a szervezet hivatalos oldalán.

A szülők javaslatait tolmácsolják 

A Ficsak azt írja, „az elmúlt években számos megkeresést kapott egyesületünk szülőktől, pedagógusoktól. Olyan ügyek, problémák és helyzetek várnak megoldásra, melyek minden család életét érintik. Legyen szó az iskolák büféinek egészségesebbé tételéről vagy épp a fontos ünnepeink védelméről. Mi beszélünk róla, teszünk érte, hogy a változások bekövetkezzenek!”

8 éve működnek

A 2015-ben létrejött Fiatal Családosok Klubjának első vidéki szervezete 2018-ban alakult meg Nyíregyházán, ezzel kezdetét vette egy új korszak a civil szervezet életében. Mára már számos tagszervezettel bővült a FICSAK, országszerte már közel 30 városban vagyunk jelen, jelszavunk pedig: „Együtt csak erősebbek vagyunk!”

Országos lefedettség 

A Fiatal Családosok Klubjának hosszútávú tervei között szerepel az országos lefedettség elérése, „hiszen hazánk minden táján élnek gyermeket nevelő családok, akiknek sokoldalú támogatása, problémáik hatékony kezelése nem csak az adott családok életét könnyítheti meg, de az egész magyar társadalom alapvető érdeke is” – írja hosszútávú céljai között az egyesület.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: pow.hu