Legközelebb csak az én engedélyemmel lehet ilyen lezárást végrehajtani, elfogadhatatlan, hogy a metrók sem közlekedtek – írta friss posztjában Erdogán török államfő budapesti érkezése kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester, aki még tüntetett is a vendég ellen.

A közösségi oldalán fejtette ki a véleményét Karácsony Gergely a csütörtöki tüntetésekkel kapcsolatban, amiket Erdogan török elnök érzekése ellen szerveztek, legújabb posztjában pedig a közlekedési káosz miatt akadt ki a rendőrségre.

A török államfő érkezése gyakorlatilag teljesen megbénította a közlekedést Budapesten. Nagyon sok utcát, teret, aluljárót zártak le, még a metró sem közlekedett. Az óvodákba a szülők nem jutottak el a gyermekükért, sokan nem tudtak hazamenni, színházi előadásokat csak később tudták elkezdeni, még az ATV esti műsorába sem érkeztek meg a vendégek.

A lezárt utcáknál feltorlódott gyalogosok Budán – Forrás: Facebook/Hadas Kriszta

Erdogan csütörtökön reggel érkezett Budapestre: először a budai várba ment, ahol Áder Jánossal és Orbán Viktorral találkozott, majd sajtótájékoztatót tartott a Várkert Bazárban. Ezt követően a Gül Baba türbéjébe ment – a főváros budai oldalán megbénult a tömegközlekedés az elnök útját biztosító lezárások miatt. Autóval vagy tömegközlekedéssel szinte lehetetlen volt bárhová is eljutni, de a gyalogos forgalom is sok helyütt megbénult.

Karácsony Gergely főpolgármester sem mentz el szó nélkül a káosz mellett, a Facebook-oldalán a következőket írta:

„A rendőrség és a főváros között eddig korrekt volt a szakmai együttműködés a diplomáciai események biztonságának megteremtésében. A ma este történtek azonban elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt. Arra kértem fel a BKK és a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intezkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben.”

Előtte pedig arról írt, hogy ő is tüntetett Erdogán látogatása ellen. Így fogalmazott: „Ahogy ígértem, nem az üléspontom határozza meg az álláspontomat: főpolgármesterként is tüntetek ellene, ha egy elnyomó diktátor érkezik Budapestre. Nem véletlen, hogy pár nappal a megválasztásom után kikerült a kurd zászló a dolgozószobám ablakába, mert kötelességemnek éreztem, hogy békepárti polgármesterként kiálljak a kurdok mellett. Szomorú, hogy ezt a magyar kormány nem érzi így, sőt még meg is bénítja a fél várost egy napra Erdogan látogatása miatt. Nincs az a diplomácia cél, ami legitimálna azt, hogy egy ország miniszterelnöke háborús bűnösökkel bájologjon.” – írja.

Az MTI csütörtök esti beszámolója szerint Kovács Zoltán Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti tárgyalását értékelve leszögezte: Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt.

Az üzenet, hogy Magyarország képes megvédeni határait, azt is üzeni, hogy elkötelezettek vagyunk a schengeni szerződés mellett – szögezte le a kormányszóvivő, megjegyezve: hosszú éveken át “gürcöltünk”, hogy bekerüljünk a schengeni rendszerbe, ha viszont Törökország Európa felé nyitja meg kapuit, többek között a szabad utazás lehetősége is veszélybe kerül. A kormányszóvivő kiemelte: a magyar kormány vezérelve, hogy a “Berlin-Moszkva-Ankara-Isztambul háromszögben” mindhárom nagyhatalommal jó kapcsolatot kell ápolni.

Kiemelt kép: Rendőrségi zárás Erdogan látogatása miatt – Fotó: Facebook/Hodosán Róza – Köszönjük a posztolóknak, hogy képeikkel segítik mások hiteles tájékoztatását.