Megelégelték a kistarcsaiak a településüket átható hagymaszagot. A település polgármestere levélben kereste meg azt a vállalkozást, amely felelős a „szaghatásért”. A lakók körében megoszlanak a vélemények.

Rengeteg a panasz

Az elmúlt napokban rengeteg panasz érkezett a város több pontjáról is egy bizonyos kerepesi cég szaghatásával kapcsolatosan. Kistarcsa polgármestere, Juhász István emiatt írásban kereste meg az érintett céget.

„Elviselhetetlen fokhagymaszag”

„Silvestris és Szilas Kft! Az elmúlt napokban rengeteg megkeresés érkezett az önkormányzathoz az Önök tevékenységével kapcsolatban. Számos kistarcsai lakos jelezte felénk, hogy zavaró, szinte már elviselhetetlen fokhagymaszag uralkodik a településen. Széljárástól függően hol kisebb, hol pedig egészen nagy területen is érzékelni lehetett a szaghatást” – kezdődik a levél.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A modern kor elvárásai

„Bár tisztában vagyok az üzem 1971–ig visszanyúló múltjával, ugyanakkor a lakosoknak is igazat kell adnom abban, hogy minden vállalkozásnak meg kell felelnie a modern kor elvárásainak, előírásainak. Továbbá mindenkit megillet az egészséges környezethez, a tiszta levegőhöz való jog” – folytatja a polgármester.

Telepítsenek szűrőberendezéseket

„Ezért kérem, hogy az erőteljes szaghatást kiváltó tevékenységet ebben a formában beszüntetni szíveskedjenek, és a megfelelő szűrőberendezések telepítéséről gondoskodjanak” – fűzte hozzá.

Bízik a megoldásban

A polgármester mindemellett tájékoztatást kért arról, hogy a cég jelenleg milyen technikai felszereltséget alkalmaz a lakosságot érő szaghatások korlátozása érdekében. Juhász István kiemelte: akár a személyes egyeztetésre is nyitott és bízik a helyzet konstruktív, közös megoldásában.

„Az ember gyomra kavarog”

„Tényleg szörnyű ez a tömény fokhagyma szag, az ember gyomra kavarog” – erősítette meg a levélben leírtakat egy kerepesi lakos. „Jó lesz, ha nem kell szagolnunk tovább, amit persze kétlek, mert az aroma szag is este és hétvégén jelentkezik inkább. Tehát ott is tudják, hogy szabálytalan a rendszerük. És az is lesz” – írta egy hozzászóló.

„A betelepülők csinálják a fesztivált”

„A gyártól 500 méterre nőttem fel, milyen szagokról van szó? Megint a betelepülők csinálják a fesztivált. Levágtuk a kakast, eladtuk a flexet, toljuk el az egyik legjövedelmezőbb kerepesi üzemet?” – tette fel a költői kérdést egy másik kommentelő.

„Akit zavar, vegyen fel maszkot”

„50 éve van Kerepesen a Szilas cég, és ágazatai, mindig voltak szagok, ez falu, meg örüljünk, hogy van helyi foglalkoztatás, vidéken tanyán nincs gyár, ott biztos nincsenek szagok, meg az erdőben sem. A fokhagyma antibiotikum, tisztítja a légutakat. Akit zavar vegyen fel maszkot” – írta egy kerepesi lakos.

A fokhagymás lángos illata

„Azt mondtam a lányomnak pénteken hazafelé, az autóban ülve, hogy egy jó kis fokhagymás lángos jutott eszembe. Töményen dőlt be az autóba az illat” – fogalmazott egy másik helyi lakó.

Jobb a budapesti szmognál

„44 éve jöttem ide. Még mindig jobb, mint a budapesti szmog. Esetleg vissza lehet oda költözni” – próbálta rövidre zárni a vitát egy újabb hozzászóló.

Kiemelt kép: Kistarcsa. Fotó: Kistarcsai VMSK