Putyin vasárnap bejelentette, hogy Oroszország készültségbe helyezi elrettentő nukleáris erőit. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Ukrajnában háborút indító orosz elnök atombombával fenyegetőzik. Washingtonban az újságírók azt kérdezték a Fehér Ház szóvivőjétől, hogy információik szerint minden rendben van-e Putyin mentális állapotával. Közben vasárnap éjszaka az EU kemény szankciókat hagyott jóvá, ezek már hétfő reggel életbe is lépnek, ráadásul Lengyelországon keresztül fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Putyin rátette a kezét az atomkulcsra

Putyin vasárnap bejelentette, hogy Oroszország készültségbe helyezi elrettentő nukleáris erőit, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: ez egy példa arra, ahogyan Moszkva “fenyegetéseket gyárt”, amelyekkel megpróbálja igazolni az agressziót. “Többször láttuk már ezt Putyintól. Oroszországot nem fenyegeti sem a NATO, sem pedig Ukrajna” – tette hozzá a szóvivő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elrettentő erők

Az orosz elnök a “Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre” hivatkozva utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét, hogy “az orosz hadsereg elrettentő erőit helyezzék különleges szolgálati módba.” Putyin szerint a nyugati országok gazdasági téren is “barátságtalan lépéseket” tesznek Oroszországgal szemben és “illegitimnek” nevezte a szankciókat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kemény szankciók

Az orosz elnök bejelentését követően Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a CBS amerikai televíziónak adott interjújában “elfogadhatatlannak” nevezte Putyin lépését, amellyel szerinte tovább élezi a konfliktust. Thomas-Greenfield kijelentette, hogy az Egyesült Államok “újabb és még keményebb” intézkedéseket hozhat Oroszországgal szemben.

Veszélyes lehet Putyin téves számítása

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) egyik, neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője szerint Putyin lépése “téves számítás esetén a dolgokat sokkal, de sokkal veszélyesebbé teheti”. Az Egyesült Államok most majd megpróbálja meghatározni, hogy Putyin parancsa vajon mit jelent “kézzelfogható értelemben” – mondta a tisztségviselő, aki “szükségtelennek” és “a katonai helyzetet fokozónak” nevezte az orosz elnök utasítását. A hétvégén a Fehér Házban az újságírók egyre gyakrabban kérdeztek rá Putyin mentális állapotára.

Hétfőn lépnek életbe az új szankciók

Közben még vasárnap éjszaka az uniós tagállamok külügyminiszterei politikai támogatásukat adták az Oroszország elleni legújabb szankciócsomaghoz, amelynek intézkedései hétfőn lépnek életbe – jelentette be vasárnap esti sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

Korlátozzák Putyin oligarcháit

Borrell a héten immáron a negyedik külügyminiszteri egyeztetést követően elmondta: a miniszterek olyan korlátozó intézkedéseket hagytak jóvá, amelyek “bénító” hatással lesznek az orosz pénzügyi piacokra. “Ebbe beletartozik a jelentősebb orosz bankok kizárása a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből és az orosz központi banktartalékok mintegy felének befagyasztása”. A szankciós listára orosz oligarchák, továbbá “a putyini rendszer” támogatásában kulcsszerepet játszó politikai szereplők is felkerülnek.

Fegyvervásárlás

Bejelentették azt is, hogy az EU 450 millió eurót különít el fegyvervásárlásra, valamint 50 millió eurót üzemanyagra és védőfelszerelésekre. Mint mondta, az Ukrajnába történő fegyverszállításról is megegyeztek, a logisztikai csomópontot Lengyelország fogja biztosítani. Az EU harci repülőgépeket is biztosít a védekezéshez.

Blokkolják az orosz propagandát nyomó médiát

Elmondta, hogy az EU a szankciók keretében blokkolja az Kreml közeli orosz médiát, betiltja az unió területén a Russia Today televíziócsatorna és a Szputynik médiaszolgáltató dezinformációs kampányát, amely “immáron teljeskörű háborús propagandát” terjeszt. Emellett kitiltják az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet, és több szankció is érinti majd “kollaboráns” fehérorosz vezetést.

Nukleáris fegyverek

Borrell azt is kijelentette, hogy az EU támogatni fogja Ukrajnát annak ellenére is, hogy Putyin elnök a nukleáris fegyverek használatára tett “célzásokat”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy “az EU tart attól, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, az orosz befolyás kiterjedhet a szomszédos országokra, Moldovára és Georgiára, és hatással lehet a Nyugat-Balkánra is”.

Háborúellenes koalíció

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap esti rövid videóüzenetében hangsúlyozta: az EU partnereivel együtt háborúellenes koalíciót hozott létre, egyre több nemzet és vezetői állnak ki a nemzetközi jog védelmében. Mint mondta, az EU megszervezi a védelmi célú katonai felszerelések sürgősségi szállítását, a fegyverek, lőszerek, rakéták már úton vannak Ukrajnába. “Jelentős pénzösszegeket és humanitárius segítséget is nyújtunk” – tette hozzá.

Felelősségre vonják majd Putyint

Michel azt nyilatkozta, hogy az unió a párbeszéd és tárgyalások útján szeretné megoldani a konfliktust, azonban mindenkit felelősségre fog vonni, aki szerepet játszott a háború kirobbantásában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció