Elültettek a budapesti Szomory Dezső téren három „extra méretű” fát, amelynek a beszerzése és telepítése a kapcsolódó munkákkal együtt több nettó 111 millió forintba kerül.

Tavasszal lesz árnyék

Már az első tavasszal árnyékot adnak azok a fák, amelyeket a belvárosi Szomory Dezső téren ültetettek el – állította a fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat az rtl.hu megkeresésére. A hivatalos jellemzés szerint „nagyméretű”, illetve „extra méretű” növényeket az elmúlt hetekben telepítették, méghozzá az úgynevezett stockholmi rendszerrel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a drága módszer lényege

A Stockholm rendszer lényege, hogy a burkolt felület nyitott pórusokkal kerül kialakításra, így a felszíni víz behatolhat a fák gyökérzónájába, és ott eltárolódhat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így jön ki a 111 millió

A költségvetés szerint a fák beszerzése: 30 millió forint, ugyanennyibe kerül a Fák elültetése a Stockholm-rendszerrel. Az automata öntözőrendszer kiépítése és a téren található szökőkút átalakítása, valamint az elektromos hálózat fejlesztése: 40 millió forint. Egyéb építészeti, tervezési, ellenőrzési, adminisztratív munkák: 11 millió forint.

Túlárazott

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint ha tényleg csak a Szomory Dezső tér három fájáról van szó, akkor a 111 millió durván túlárazottnak tűnik, mivel például nem kellett közművet sem kiváltani. A főváros ezt az ültetést fánként 5 millióból megoldotta volna, tette hozzá.

Necces projekt

A tájépítész szerint a túl nagy fák is problémásak: nagy lesz az ültetési sokk. A főtájépítész elmondta, drukkol a fáknak, de a megeredésük a következő 5 évben pengeélen táncol majd.

Ez a cél

A Mai Belváros posztja szerint a fák ültetése mellett a Szomory Dezső téren a szökőkutas medence vízgépészeti rendszerét is felújítja a víztakarékosság jegyében az V. kerületi önkormányzat.

Öntözőrendszer is lesz

„A Belváros Önkormányzata elkötelezett a lakókörnyezet élhetőbbé tételében, fejlesztésében és a zöldfelületek növelésében. A Szomory Dezső téren a zsúfolt közműhelyzet ellenére is lehetőség nyílt 3 extra nagy méretű, 20-30 éves, várostűrő fa telepítésére. A fák vízellátásáról esőérzékelővel ellátott automata öntözőrendszer gondoskodik majd” – írták.

Megszólalt a polgármester

Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület fideszes polgármestere korábban a Blikknek ezt mondta a költségekről: A beruházás része még az automata öntözőrendszer kiépítése, valamint a téren található szökőkút átalakítása, hogy az víztakarékos legyen, a hozzá szükséges elektromos hálózat fejlesztésével együtt. Ez mintegy 40 millió forint. Aztán a mérnöki tervezés, a műszaki lebonyolítás, műszaki ellenőrzés, engedélyeztetési, hatósági díjak is a költség részét képezik.

Innen kapnak pénzt

Hozzátette: A beruházásainkhoz egyébként rendszeresen pályázunk támogatásra is – nyertünk is például a Belügyminisztérium, a Szerencsejáték Zrt., illetve az MVM Zrt. pályázatán –, de a fővárosban szinte egyedülálló módon a magántőkét is bevonjuk a fejlesztéseinkbe. Ez itt is így történt.

Korábban megrendelték a fákat

A polgármester elmondta, hogy a klímatudatos városfejlesztés előkelő helyet foglal el, annak megvalósítását Belváros nagyon komolyan veszi. Ráadásul a nagyobb faiskoláktól évekkel korábban megrendeljük a fákat, mint ahogyan ez az ide szánt fák esetében is megtörtént. A kitermelés és beültetése nem halasztható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Látványterv