A jövőben a betegek helyett a háziorvosoknak kell  helyett foglalniuk a beutalóköteles vizsgálatokra, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben. Az rtl.hu információi szerint erről levélben is értesítették az országban dolgozó mintegy 5700 háziorvost. A doktorok plusztehernek tartják az új feladatot, abban bíznak, hogy visszavonják azt.

Levelet kaptak a háziorvosok

A mintegy 5700 háziorvos a héten levélben kapott tájékoztatást arról, hogy március elsejétől új időpontfoglalási rendszert vezettek be. A hivatalos indoklás szerint a cél az, hogy gyorsabban és egyszerűbben jussanak ellátáshoz a betegek. Az új szabályok értelmében a beutalóval igénybe vehető ellátások esetében a beteg helyett a háziorvos foglal időpontot, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Ilyenkor foglalhat időpontot az orvos

A beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén, ha az szakmailag indokolt,  az orvos megteheti, hogy foglal időpontot, de nem köteles erre. Ha beutalóköteles a vizsgálat, de telefonon kérik időpontfoglalásra a háziorvost, akkor a háziorvosok értelmezése szerint ugyanez a helyzet, azaz foglalhat időpontot a doktor, de nem köteles erre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Időpontot kell adni

A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ha az EESZT útján történik az időpontfoglalás. A betegek ettől függetlenül maguk is foglalhatnak időpontot továbbra is. A körlevélben az áll, hogy külön idősávokat különítettek el a háziorvosoknak, azonban ez az rtl.hu-nak nyilatkozó érintettek szerint hosszabb távon problémás lehet. Ha ugyanis nem küldenek elég beteget, akkor bizonyos időpontok üresen maradhatnak, miközben máshol torlódás alakul ki. 

Kiakadtak a háziorvosok

„Nem értem miért nekem kell megoldani, hogy kevés a call centeres munkatárs a szakrendelőknél” – mondta az rtl.hu-nak egy névtelenséget kérő háziorvos, aki szerint sokan az orvost kérik majd számon azért, ha nem tud gyorsan időpontot foglalni, azaz tovább romlik a gyakran amúgy is feszült doktor-beteg viszony.

Pluszmunkának tartják

Az is növeli majd az adminisztrációs terhet, ha a beteg lemondja a vizsgálatot, vagy módosítana az időponton, ezekben az esetekben ugyanis várhatóan szintén a háziorvosnak telefonál majd. „Évente 40 millió beutalót írnunk, fejenként több ezret. Mégis mennyi időt töltsünk ezzel?” – fogalmazott egy háziorvos, akinek a becslései szerint naponta akár egy óra pluszmunkát is jelenthet az új szabályozás.  A háziorvosok kifogásként azt is említik, hogy jelentős hányaduk  70 év feletti, és egy részük kevésbé rutinos a számítógéphasználatban.  

Nem működik a rendszer?

A március 1-jei hatály ellenére egyelőre az informatikai rendszer sem működik megfelelően. Volt már olyan háziorvos, aki megpróbált időpontot foglalni, de állítása szerint nem jelentek meg a szabad helyek. A procedúrát egyébként egyelőre csak az EESZT-n keresztül lehet elvégezni, a rendszert ugyanis még nem integrálták a háziorvosok által használt központi szoftverbe.

Lassú a rendszer?

Utóbbi ráadásul amúgy is lassú, reggel 8 és 9 között, valamint 16 órakor, vagyis a rendelési idők kezdetekor annyira túlterhelt a hálózat, hogy nagyon hosszadalmas bármilyen adatrögzítés. Sokan az EESZT lassulására is panaszkodnak, a két rendszer integrálása pedig még hónapokat is igénybe vehet. A körlevélben egyébként az áll, hogy július 1-től már a betegek is közvetlenül, elektronikus úton foglalhatnak időpontot a járóbeteg szakrendelésre, beutalóval és beutaló nélkül is.

A visszavonásban bíznak

Az új rendelet tervezete még tavaly nyáron jelent meg, a MedicalOnline és Népszava pedig akkor arról írt, hogy a háziorvosok aláírásgyűjtésbe is kezdtek az új szabályozás ellen. A doktorok egy része most abban bízik, hogy a fennakadásokat látva, egy-két héten belül felfüggesztik vagy visszavonják a rendszert, az előírásoknak ugyanis nem tudnak megfelelni a rendszer hiányosságai miatt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: