Amikor Szigeti Miklós képei előtt megállsz, nem tudod eldönteni, hogy mit látsz. Bizonytalan vagy, hogy ez most fényképészet vagy festészet. Kicsit mindkettő és egyik sem; ez a digital art, azaz digitális művészet.

Az alkotó azt mondta legújabb kiállításának megnyitóján a BudasPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál tudósítójának, ha Chagall élne, lehet, hogy ő is digitális művész lenne. A festőművészet örök, az eszköztára azonban változó. A nagy festők ha ma élnének, sokan biztosan a digitális művészet felé fordulnának – mondta az alábbi képen látható Szigeti Miklós.

A Kelenvölgyi Közösségi Házban péntek este hatkor jöttek össze az építészmérnökből lett digitális művész rajongói, hogy élőben is láthassák a művész alkotásait a kiállításának megnyitóján.

Építészmérnökből digitális művész

Szigeti Miklós eredeti foglalkozását tekintve építészmérnök. A hetvenes évek közepétől a világ számos pontján megfordult, sok épületet tervezett például Algériában. Az észak-afrikai országban ma is állnak azok a stadionok, kórházak, amelyeket a 11. kerület szélén élő mérnök tervezett.

Arra a kérdésünkre, hogy építészmérnöknek vagy művész úrnak szólítják-e mostanában, nevetett. Annyit mondott, hogy alapvetően mérnök, nyugdíjas mérnök, aki imádja megismerni a különböző képalkotó szoftverekben rejlő művészi lehetőségeket. Szívesen tölti ezzel az idejét és örül, ha az alkotásai másoknak is tetszenek.

Kicsavarodik a szemem

“Kicsavarodik a szemem, amikor ezt a képet nézem” – mondta halkan munkatársunknak egy vendég a megnyitón. A művész önarcképe olyan vonalakból áll, hogy amikor követni kezdjük a vonalak futását, valóban eltévedhet a tekintetünk. Érdekes vonalvezetés, ecsetvonások, színek.

5 millió színből álló paletta

Annak ellenére, hogy sem ecsetet, sem ceruzát nem használ az alkotó, valójában igen is fest, méghozzá a legtöbb festőművész által használt tubusokhoz képest jelentősen több, úgy 5 millió színt használ. Egy digitális művészethez alkalmas szoftver ugyanis ennyi színt kezel.

Szigeti Miklós többi digitális festményét az alábbi Facebook oldalán lehet megnézni, nyomtatott verzióban pedig a Kelenvölgyi Közösségi Házban lehet megcsodálni az alkotásait az elkövetkező napokban. Kellemes kulturális kikapcsolódás a város szélén, az agglomeráció peremén, Dél-Budán.

Kiemelt kép: Szigeti Miklós alkotása, Fotók: BudaPestkörnyéke.hu