A szakemberek mindenkinek ajánlják a D-vitamin pótlását, különösen a novembertől márciusig tartó időszakban.

Betegségek

A témában tartott szerdai sajtótájékoztatón Valkusz Zsuzsanna docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika klinikai főorvosa elmondta, hogy számos betegség kialakulása van összefüggésben a D-vitamin hiányával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Túl lehet adagolni?

A D-vitamin mérgezés extrém ritka, azonban az előfordulhat, hogy valaki folyamatosan túl nagy adagot visz be a szervezetébe. A páciensek gyakran nem is tudják, hogy mennyi formában fogyasztanak napi szinten D-vitamint, ételekkel, étrendkiegészítőkkel, D-vitaminnal dúsított élelmiszerek útján. Erre érdemes odafigyelni, mondta Valkusz Zsuzsanna.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ha nem kap elég D-vitamint a szervezet

A vitaminhiány igazoltan szerepet játszik az immunológiai betegségekben, a fertőzések leküzdésében, endokrinológiai zavarokban, termékenységi problémákban, egyes daganatos betegségek kockázatainak növekedésében, valamint a csontritkulásban is – sorolta.

2000 NE

Felhívta a figyelmet, hogy az ajánlásban a felnőttek számára előírt napi 2000 NE (nemzetközi egység) mennyiség élelmiszerből még kiegyensúlyozott táplálkozással sem biztosítható.

Nem gyógít, de…

Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese érzékeltette: a D-vitamin minden sejtünkre hatással van, és bár a D-vitamin nem gyógyít meg, a hiánya számos betegségben szerepet játszik.

Csontritkulás

Régóta bizonyítottak például a D-vitamin-hiány és a csontlágyulás összefüggései – mondta, hozzátéve: a csípőtáji törést szenvedő betegek 90 százalékánál mutatható ki jelentős D-vitamin-hiány, és igazolt az is, hogy a csontritkulás elleni kezelések leginkább D-vitamin-pótlás mellett hatékonyak.

Nyelven olvadó

A szakemberek kitértek arra, hogy a tabletták, lágyzselatin kapszulák, cseppek, folyadékok mellett már olyan innovatív készítmény is elérhető Magyarországon, mint a nyelven olvadó, ízesített lapka, amely azok számára teszi könnyebbé a vitaminbevitelt, akik nyelési nehézségekkel, felszívódási problémákkal, laktózintoleranciával küzdenek, vagy az orális gyógyszerszedést megnehezítő betegségek miatt a hagyományos termékek bevételére nem képesek.

Mennyit kellene szedni?

  • Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE
  • Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE
  • Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE
  • Terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció