Február 1-jétől Pest vármegyében is az új rendszer szerint működik az orvosi ügyelet. A cél, hogy a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen. A cikkben mutatjuk, hogy melyik településeken marad meg az ügyelet.

Több helyen már bevezették

Az Országgyűlés által 2022. decemberében elfogadott törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Mára a legtöbb vármegye sorra került. Pest vármegyében az átalakítás hozzávetőleg 1,3 millió lakost érint majd 18 járásban és 187 településen – hangzott el a pilisborosjenői polgármester által szervezett tájékoztatón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így néz ki most a rendszer

Jelenleg 52 településen van orvosi ügyelet és 24 szolgáltató működteti ezeket, sajnos sokszor nem nyújtva valódi ellátást a betegek számára. A megyében nagyságrendileg 650 praxis működik. Az új ügyeleti rendszerben a szolgáltatók helyett a Mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen fogják az ügyeletet ellátni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így érinti a háziorvosokat

A háziorvosoknak egyrészt van kötelezően teljesítendő ügyeleti óraszáma (2×6 óra havonta), másrészt ezen felül is vállalhatnak plusz javadalmazásért ügyeletet vagy egyéni számlás vagy alkalmazotti jogviszonyú módon, harmadrészt lehet valaki főállású ügyeleti orvos is.

12 központ lesz

18 településen lesz ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont, ahol a rendelőben tudnak segíteni. Három helyen lesz dedikált gyermek ügyelet, ezeket a táblázatban sárgával jelölve láthatják (a területileg ügyeletes kórházba is lehet vinni a gyermeket), de minden helyszínen tudják őket fogadni szükség esetén.

Mutatjuk a táblázatot:

Bárhol lehet segítséget kérni

Ez természetesen a felnőttekre is igaz, ha éppen rosszul valaki, bármelyik ügyeleti helyre bemehet segítséget kérni, mint ahogy egy nyaralás során is helyben kérünk segítséget, nem utazunk haza emiatt. Az ügyeleti ellátás Pest vármegye valamennyi településén, mindenki számára biztosított lesz, hiszen szükség esetén ügyeleti autót küldenek a beteghez akár gyermek, akár felnőtt az illető, és az ellátást a lakásán kapja meg.

Még véglegesítik a koncepciót

Az új ügyeleti rendszer részleteiről a koncepció véglegesítése és elfogadása után az önkormányzatok, a háziorvosok és a lakosság is részletes tájékoztatást fog kapni. A háziorvosi ügyelet továbbra is a háziorvosi rendelőben lesz, a sürgősségi ügyeleti ellátás pedig az ügyeleti központokban, pontokon. Ezt a két pillért fogja kiegészíteni a telefonos szakorvosi segítségnyújtás is, mert sokszor az is elegendő.

Ha rosszul lesz valaki február után…

Ha egy beteg rosszul van és már nincsen háziorvosi rendelés, akkor 2023. február 1-től az alapellátási ügyelet telefonszáma Pest vármegyében is 1830 lesz. Ha nincs vészhelyzet és enyhe az eset a koordinátor megítélése szerint, akkor kapcsol egy szakorvost, aki telefonos segítséget fog nyújtani.

Telefonon segítenek

A tájékoztató szerint, ha úgy gondolja a koordinátor, hogy ügyeleti ellátásra lesz szükség, akkor vagy javasolják, hogy hova menjen be a beteg vagy kiküldenek egy ügyeleti autót a helyszínre. Ha ennél is komolyabbnak ítéli meg a helyzetet, akkor a koordinátor felveszi a kapcsolatot a mentőszolgálattal, akik mentőautót fognak küldenek. Lakossági tájékoztató anyagokkal majd az Országos Mentőszolgálat is segíteni fogja az önkormányzatok, orvosok és a helyi sajtó kommunikációját. Önkormányzatok közül azokkal fogják felvenni direktben a kapcsolatot, ahol eddig nem volt ügyeleti központ vagy pont, de az új koncepció szerint most lesz – áll a szerkesztőségünknek küldött közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció