Budapest 12. kerületében lakik majd Ferenc pápa magyarországi látogatása idején. A katolikus egyház feje két éjszakát tölt el a fővárosban, és igen komoly biztonsági intézkedések előzik meg az érkezését és az itt tartózkodását. Közben fény derült arra is, milyen étrenddel készülnek a pápa fogadására. A pápa április 28-án érkezik Budapestre, és két napot tölt a magyar fővárosban.

A 12. kerületben lesz a szálláshelye

Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején a Vatikán itthoni nagykövetségén fog lakni, a Szentszék 12. kerületi, Gyimes utcai ingatlanában. Itt egy külön lakosztály várja majd a katolikus egyház fejét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két éjszakát tölt el itt

Két éjszakát fog eltölteni a rezidenciájában, a belső őrzését a svájci gárda és a Vatikán titkosszolgálata biztosítja, a magyar rendőrök viszont a környék mellékutcáit is lezárják, az ott lakók is csak speciális engedéllyel, ellenőrzés után hajthatnak be.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A környéken lakók öröme

A környék lakói örülnek a szentatya látogatásának, szeretnék, ha a most felszerelt térfigyelő-biztonsági kamerák később is megmaradhatnának. A régebben itt élők már tudják, mi történik pápalátogatásnál, számítanak a rendőrök, kommandósok felbukkanására.

Szigorú előírások

A szállás melletti építkezés dolgozói is szabadságot kapnak a látogatás időpontjára. A munkások úgy tudják, biztonsági okokból az építési területet a rendőrség le fogja zárni, a rezidencia közvetlen szomszédságában levő épületbe senki nem léphet be. Lápossy Péter atya, a vatikáni követség titkára a Blikknek elmondta, biztonsági okokból semmiféle részletet nem árulhatnak el arról, hol lesz Ferenc pápa szobája.

Sűrű lesz a program

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága különösen sűrű és intenzív programot állított össze Ferenc pápának az április végi látogatásra. A pápát külföldi látogatásai során minden esetben saját, ismert biztonsági emberei védik.

Minden mozdulatát figyelik

A vatikáni titkosszolgálat ügynökei és a svájci gárda testőreiből álló csapat a pápa minden mozdulatát figyeli, a misék, nyilvános szereplések minden helyszínét előre megszemlélik, ellenőrzik, joguk van arra, ha valamit nem találnak rendben, le is fújják a rendezvényt.

A szerény étrend híve

A Vatikán sajtószolgálata szerint Ferenc pápa a szerény étrend híve. Kora miatt orvosai eltiltották a fűszeres, csípős, zsíros ételektől, pár hónapja kedvenc ételéből, a tésztafélékből is kevesebbet kaphat. Bár utazásai során a szentatya mindig belekóstol a helyi ízekbe is egy-egy étteremben, a látogatást szervező magyar püspöki konferencia most nem tud ilyen tervről.

Hajnali fél ötkor kel

Ferenc pápa mindennap hajnali fél ötkor kel, a reggeli imák után frissen facsart narancslevet, mate teát, illetve egy speciális, Argentínában megszeretett birsalmás süteményt fogyaszt, melyet saját szakácsa tálal fel neki, aki minden útjára elkíséri. Ebédre legtöbbször polentát, vagyis főtt kukoricadarát, tésztát, pizzát, tőkehalat, grillezett paradicsomot fogyaszt, nagyon szereti a húst is, szakácsai szerint nem válogat, de szereti a jó ízeket, s minden esetben személyesen köszöni meg a konyha személyzetének az ételt.

A Vatikánból szállítják a vizet

Vacsorára a pápa salátát kér, sült csirkemellel, mag nélküli gyümölcsökkel, valamint az elmaradhatatlan pohár borral. Az étkezésekhez felszolgált vizet minden külföldi útjára a Vatikánból szállítják, ennek alacsony a nátriumtartalma, ami a szentatya egészségét szolgálja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa. Fotó: archív.