A magyar családok mediánvagyona a jegybank és a KSH felmérése szerint 20 millió forintra hízott. Ebbe a saját lakás és autó értéke is beleértendő. A gyarapodás felét a legtehetősebb 10 százalék birtokolja. Ha az összvagyonod eléri a 190 milliót, akkor a leggazdagabb 400 ezer közé tartozol Magyarországon.

Havi 350 ezer

Férjével, egy felújított Kádár-kockában neveli gyerekét Rácné Őri Mária. Nincs lakáshitelük, havi 350 ezer forintból próbálnak megélni. „Kihúzzuk hónapról hónapra, tehát amit el tudunk tenni, ha el tudunk tenni, az 5 ezer forint, ami nem sok. Nyaralni abszolút nem tudunk elmenni. Nyilván nézzük az árakat, hogy mi akciós” – írja az Rtl.hu. 

A legszegényebb 400 ezer háztartás

A 400 ezer legszegényebb háztartásnak átlag egymillió forinttal nagyobb a tartozása, mint a vagyona. Ezzel szemben a leggazdagabb 400 ezer család átlagosan 190 millió forint értékben halmozott föl megtakarításokat és ingatlanokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A gazdagok gyorsan gazdagodnak

Mészáros Lőrincnek és családjának a 488 milliárd forintot is meghaladta a vagyona tavaly a Forbes becslése szerint. Úgy számolnak, ő a leggazdagabb magyar, aki állami megrendeléseken sokszorozta meg a pénzét. A magyarok közül rajta kívül egyedül Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerepel a világ dollármilliárdosainak múlt héten megjelent listáján.  

Az átlagvagyon 20 millió forint

A jegybank és a KSH friss kutatása szerint 3 év alatt kétharmadával, húszmillió forintra hízott a magyarországi mediánvagyon 2020 végéig. Ez azt jelenti, hogy ennél az összegnél a családok fele kevesebbel, a másik fele pedig többel rendelkezik.

Áremelkedés

A többségnek alig van valamije a lakásán kívül a Bankmonitor szerint. Sándorfi Balázs ügyvezető elmondta: a növekedés jelentős része annak köszönhető, hogy nőtt a lakóingatlanok ára. Volt egy Európa-bajnok áremelkedésünk Magyarországon az elmúlt években.

Felső 10%

A magyarok vagyona együttesen már majdnem 155 ezer milliárd forintra rúg a kutatás szerint. Ennek felét a legtehetősebb 10 százalék birtokolja. Pedig a vagyoni különbségek fokozódhatnak is a háború, a várható gazdasági lassulás miatt.  

A szegények szegényednek

Sándorfi szerint a gazdaságtörténeti tapasztalatok azt mutatják, hogy a válságkörnyezet jellemzően a szegényeket érinti hátrányosabban. Ennek egyenes következménye, hogy a gazdagabb rétegek által birtokolt vagyon aránya nő.

Lakás, autó, hitel

A friss kutatás szerint a magyar családok 86 százalékának van saját lakása, illetve 17 százalékának ingatlanhitele. Úgy számolnak, már 60 százalék rendelkezik autóval, de mindössze 2 százalék fektet tőzsdei részvényekbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

RTL.hu/BPK – Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu