A BKK ügyfeleinek utazási szokásait és igényeit vizsgáló felmérésből kirajzolódott, hogy a fővárosban közlekedők az M2-es metrót kedvelik leginkább. A népszerű „piros” metró mellett két másik járat is felkerült a képzeletbeli dobogóra. Könnyen lehet viszont, hogy néhány év múlva átalakul a kedvenc járatok toplistája, ugyanis a BKK jármű-fejlesztései új dimenziókat nyithatnak kényelem szempontjából.

Ezer közlekedőt kérdeztek meg

A Budapesti Közlekedési Központ minden évben reprezentatív kutatáson méri fel a Budapesten és környékén élők igényeit és véleményét a főváros közlekedéséről. A kutatás készítői legutóbb 1000 közösségi közlekedőt kérdeztek meg többek között arról, hogy a mögöttük hagyott hónapban mely BKK-járatokat használták a legtöbbet, és összességében mennyire elégedettek azokkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

 Teljes mértékben elégedettek

A kérdésekre adott spontán válaszok alapján összeállt a leggyakrabban említett és legnépszerűbb BKK-járatok rangsora. A válaszadók 76 százaléka, azaz háromnegyedük azt mondta, hogy teljes mértékben elégedett az M2-es metró járattal. A kelet–nyugati metróvonalon naponta több mint 400 ezer utast szállítanak az Alstom típusú szerelvények, amelyek több mint tíz éve váltották fel az orosz járműveket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jót tett a felújítás

A leggyakrabban említett BKK-járat az M3-as metró, a válaszadók 56 százaléka teljesen elégedett vele, 41 százalékuk pedig inkább elégedett. Öt és fél év után az idén májusban fejeződött be a felújítása Magyarország legforgalmasabb vasútvonalának, minden állomás új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre is.

A világ legforgalmasabb villamosjárata

A felmérésből az is kiderült, hogy a második leggyakrabban említett járat Budapesten a 4-es és 6-os villamos. A teljesen elégedettek aránya szintén 56 százalék, az inkább elégedetteké 39 százalék volt. A „villamospárnak” jelentős szerepe van abban, hogy a budapesti a világ legforgalmasabb villamoshálózata; vonalán naponta több mint 200 ezren használják az alacsony padlós és légkondicionált Combino-szerelvényeket.

 Folyamatosan fejlődik a járműflotta

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap a BKK-nál. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés nagymértékben javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát: az új járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságukkal és felszereltségükkel szolgálják a Budapesten utazók kényelmét.

Itt vannak az új trolik

Már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz Budapesten közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak. A lengyel–cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

Jönnek az új villamosok

A következő években összesen 51 modern CAF-villamos érkezik a fővárosba. Ennek köszönhetően olyan vonalakon is tágas férőhelyű, légkondicionált, akadálymentes, fedélzeti kamerákkal és korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelt járművek közlekedhetnek majd, ahol jelenleg még csak néhány elérhető, vagy egyáltalán nincsenek.

Fiatalodó autóbuszpark

A fővárosi autóbuszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már csak alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba.

És ez még nem minden

A BKK idén ősszel közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén 2025-től további buszokkal gazdagodhat a fővárosi járműpark; szeptemberben 150 új autóbusz (50 szóló és 100 csuklós), októberben pedig 50 teljesen elektromos meghajtású busz forgalomba állítására indult eljárás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a legnépszerűbb járatok. Forrás: BKK