Kidőlt fák és a szaharai viharokra emlékeztető porviharok nehezíti a közlekedést Budapest környékének útjain. A János-hegyen 127 km/h-ás széllökéseket mértek. Etyeknél az autósok takarították el az útra dőlt fákat, a Zsámbéki-medencét: Telkit, Biatorbágyot, Pátyot és még Budaörsöt is beterítette a környező földekről származó por. A szélvihar kárt tett a vasúti felsővezetékekben, jelentős késések vannak a vasúti közlekedésben.

Porvihar az agglomerációban

Lecsapott a szélvihar az egész országra, Budapest környékén. Etyek és Biatorbágy között vasárnap délután, ahogy az alábbi képünkön is látszik, alig lehetett közlekedni. Az erős szél felkapta a környező szántók anyagát és szaharai homokviharra emlékeztető porfelhővel takarta be az utakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Porvihar Etyeknél

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Porfelhő a Zsámbéki-medencében

Az alábbi képen jól látszik, hogy a Zsámbéki-medencét teljesen belepte a por. Az Etyekről készült képen, középen a barnás csík Biatorbágyot, Pátyot és Budaörs egy részét ellepő porfelhő.

Viszi a szántóföldek kiszáradt anyagát a szél

Kidőlt fák Etyeknél

Etyek környéken olyan erős volt a szél, hogy Etyek és Alcsútdoboz között fákat döntött az útra a viharos szél. Az autósok összefogtak és közös erővel az út szélére húzták a kidőlt fát, így megindulhatott a közlekedés.

Autósok takarították el a kidőlt fát

Késnek a vonatok

A szeles időjárás több helyen is megrongálta a vasúti felsővezetéket, emiatt jelentős, 60-100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, több szakaszon is pótlóbuszos közlekedéssel kell számolniuk a vasárnap délután, este vonattal utazóknak – közölte a Mávinform vasárnap.

Korlátozzák a vonatok sebességét

Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét is, a vezetékszakadások és áramszedő törések megelőzése érdekében. A vasúttársaság műszaki ügyeletein folyamatosan dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

Hosszabb menetidő

A Budapest-Szeged vonalon a felsővezeték helyreállításig jelentősen hosszabb menetidővel kell számolni. Nagykőrös és Kecskemét között az utasokat pótlóbuszok szállítják. Cegléd és Abony között átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok, egy tehervonat mozdonyának áramszedője letörött, a felsővezeték is megsérült mindkét vágányon. Cegléd és Szolnok között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az InterCity vonatok kerülő útvonalon: a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon közlekednek. A nyíregyházi sebesvonatok helyett pedig Cegléd és Szolnok között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Tetemes késések

A Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs vonalon is tetemes késésekre kell számítani. Leszakadt felsővezeték miatt nem közlekedhetnek a vonatok Tolnanémedi és Pincehely között, az utasokat ezért ezen a szakaszon pótlóbuszok szállítják. A Budapest-Kelebia vonalon is jelentős késések várhatók.

Megbontotta az óvoda tetejét a szél

A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák.

Újabb vihar érkezik

Késő estétől jelentősen mérséklődik a szél. Hétfőn egy újabb gyengülő ciklon frontjai érik el az országot, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek a jövő héten is – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Autósok takarítják el a kidőlt fát az Etyek és Alcsúdtoboz közötti úton – Fotó: BPK