Kígyókkal, leguánokkal és madárpókokkal kellett megküzdeniük a NAV nyomozóinak, amikor egy milliárdos csalás miatt házkutatást tartottak. A bűnszervezet cukorral és étolajjal kereskedett.

Cukorral és étolajjal kereskedett az a Pest megyében működő bűnszervezet, amelyet a napokban az EUROPOL, az EUROJUST, valamint a szlovák és cseh hatóságok támogatásával számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A négy nő által szervezett és irányított cégháló a közösségi áfaszabályok kijátszásával csaknem egymilliárd forint adót csalt el.

A bűnszervezet cégei különböző élelmiszeripari termékeket, jellemzően cukrot és étolajat szereztek be az Európai Unióból, a továbbértékesítéskor felmerülő áfát azonban nem fizették meg. Az importárut így jóval olcsóbban, a piaci ár alatt adták tovább, komoly hátrányba hozva ezzel tisztességes versenytársaikat. A közösségi beszerzés utáni áfafizetés kikerülésével a gyanú szerint majdnem egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A nagyszabású nemzetközi akcióban a pénzügyi nyomozók itthon húsz helyszínen tartottak kutatásokat. Az egymilliárdos csalás megtérítésére nagyértékű autókat, több millió forint készpénzt foglalt és hat bankszámlát zárolt a NAV.A pénzügyi nyomozók összesen hat személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként.

Egyikük otthonában a lefoglalt bizonyítékok mellett kész állatkert fogadta a NAV munkatársait. Több mint negyven kígyó, leguánok, gekkók, teknősök, madárpókok és tengerimalacok nehezítették a kutatást.

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, a Pécsi Járásbíróság egy gyanúsított letartóztatását rendelte el. A szervezet irányítói akár húsz évet is kaphatnak.