Kis híján tragédia lett a vége a börzsönyi túrának. Egy fiatal pár kirándult vasárnap délután, azonban nem készültek fel a hideg időjárásra. A nő utcai cipőben indult el a hegyekbe. A túrázás közben olyan súlyosan átázott és megfázott a lába, hogy hordággyal vitték le a különleges mentőegységek a legközelebbi parkolóig. 

Bajba kerültek

Vasárnap este egy bajba jutott túrázót mentettek meg a tűzoltók a Börzsönyben, Perőcsény közelében, a Szabó-köveknél. A katasztrófavédelem közleménye szerint a kiránduló annyira átfázott, hogy nem tudott továbbmenni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kihűlt túrázó

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot délután értesítette az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület ügyelete, hogy a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi ügyelete segítséget kér egy kihűlt túrázó megkeresésében és mentésében – írja a borzsonymentok.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem tudott továbbmenni

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat felvette a kapcsolatot a segélykérővel és megtudták, hogy egy fiatal párról van szó, akik Csóványosról Nagy-Hideg-hegy felé tartottak késő délután. A Szabó-kövek környékén azonban megálltak, a fiatal hölgy nem tudott továbbmenni. 

Két mentőcsapat indult 

A városi cipője és könnyű szövetnadrágja addigra teljesen átázott, fájdalmai voltak és nagyon fázott. A Nagy-Hideg-hegyen ügyeletben lévő hegyimentőnk egy önkéntes segítségével, azonnal elindultak a Szabó-kövek felé, míg egy másik hegyimentő egységünk pedig Szokolyáról indult el. 

Nem érezte a lábát

A hegyimentőink gyorsan megtalálták a segítségkérőket a Szabó-köveknél. A huszonhárom éves nő addigra már nem érezte a lábait, a nadrágja egyes részei már keményre fagytak és alig bírt lábra állni. 

A váci kórházba vitték

Helyszíni ellátást követően a hegyimentőink gyalog próbálták támogatni a hölgyet a terepjáróig. Égés-tetőig ez sikerült is, onnan pedig kötélbiztosítással és hordággyal vitték le a közelben várakozó terepjáróig, majd a Cseresznyefa parkolónál várakozó mentőautóhoz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a váci kórházba szállították további ellátásra.

Figyelmeztetést adtak ki

A hegyimentők szombatra figyelmeztetést adtak ki a viharos széllökések, a nehéz hóviszonyok és a sár miatt. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy vasárnap is csak kellően alapos terepi ismeretekkel, már korábban bejárt túraútvonalakon mozogjanak a hegységbe kirándulók.

Így lehet elindulni túrázni

 Emellett javasolták, hogy megfelelő vízálló, hőtartó ruházattal és túra segédeszközökkel (túrabot, hómacska, bakancsra szerelhető szöges csúszásgátló, vízhatlan lábszár védő- kamásli), illetve elegendő meleg folyadékkal és ennivalóval szerelkezzenek fel. Ezen kívül, ha tehetik, vigyenek magukkal: turistatérképet, tájolót, vagy olyan GPS térképet, ami offline is alkalmazható.

Még világosban érjenek vissza

Mindenkinek azt javasolták, hogy a túrát még világosban fejezzék be, ehhez mérten induljanak el időben és válasszák meg a túra távolságát. Valamint számoljanak a saját fizikai erőnléttel, illetve a Magas-Börzsönyben uralkodó terepviszonyokkal, és az előre nem jelezhető terepi akadályokkal (pl.: hóátfúvások, esetleges gally-, ág és koronatörések és szálankénti fakidőlése). 

Világítóeszközöket vigyenek magukkal

Ha mégis rájuk sötétedne, legyen náluk akkumulátoros, előre maximálisan feltöltött fejlámpa vagy elemes fejlámpa, vagy téli körülmények között a hidegben is tartósan használható világítási eszközt. A telefonokba épített lámpák csak rövid ideig és korlátosan alkalmasak a világításra, és ha lemerülnek, nem lesz mivel tájékozódni vagy segítséget kérni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szabó-köveket, egy kopár csúcsa a Börzsönynek

Kiemelt kép: a megmentett nő – Forrás: borzsonymentok.hu