Egy vadász három lövéssel oltotta ki a négylábú életét szerda este. Egy időre le kellett miatta zárni a Margitszigetet is.

Vaddisznó keltett riadalmat Budapest szívében

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy vaddisznó bóklászott a Margitszigeten szerda délután. A rendőrök lezárták a szigetet, a 26-os busz sem közlekedett ezen időszak alatt. Gyalogosan és autóval sem lehetett bemenni a területre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A délután közepén jelentették az esetet a rendőröknek

15 óra magasságában több bejelentés is befutott a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, hogy egy nagy testű vaddisznót láttak. Volt, aki videót is készített az állatról.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A felvétel

Ki kellett lőni

Az álltot végül egy vadász lőtte le. Három lövéssel oltotta ki az állat életét a Duna partján. A tetem végül a Pest felőli oldalon elmerült a vízben.

Szakértő mondta el, helyes volt-e az eljárás

A 24.hu megkereste Földvári Attilát, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivőjét az eset kapcsán. A szakértő megosztotta a lappal, hogy hasonló elejtésre kizárólag a rendőrség adhat engedélyt. Ezt általában vadász szokta végrehajtani.

Veszélyben voltak a járókelők

Mivel az állat a városban kóborolt, így potenciális veszélynek voltak kitéve az emberek. A vadat mihamarabb ártalmatlanná kellett tenni úgy, hogy senki ne sérüljön meg. erre az állat kilövése a legbiztonságosabb megoldás.

Miért nem altatólövedéket használtak?

A szakértő elmondta, hogy a kábításhoz szükséges szert kizárólag engedéllyel lehet tartani, és rendszerint állatorvosoknál van ilyen anyag. A megfelelő dózis kiválasztása szintén kihívás ilyen esetben. Amennyiben a lövedékbe túl sok anyag kerül, az állat ugyanúgy elpusztul, ha pedig túl kevés, akkor viszont tovább veszélyeztetheti az embereket.

További problémák

Az állat az altatólövedék hatására még akkor sem azonnal kábul el, ha sikerül eltalálni a helyes dózist. Ilyenkor bizonyos ideig tovább folytathatja útját, riadalmat keltve a járókelőkben, vagy akár meg is támadhatja őket. Ha pedig az autók elé rohan a vaddisznó, akkor könnyen balesetet okozhat.

A hatótávolság kérdése is nehezíti a helyzetet

Míg a normál kilövésre használt vadászpuskának nagyobb a hatótávolsága, addig egy altatólövedék kilövésére használt eszköznek jelentősen kisebb. Az állatot néhány tíz méterre meg kellett volna ahhoz közelíteni, hogy altatólövedékkel el lehessen kábítani. Mivel vaddisznóról van szó, ezt nem lett volna egyszerű kivitelezni, pláne nem biztonságos módon.

A becsapdázása nem lett volna megvalósítható

Mivel gyorsan kell cselekedni, a csapdázás sem jöhetett szóba. Ez akár több hétig is eltarthat. A városban nem könnyű élelemmel ketrecbe csalni egy vaddisznót, mivel több helyen is talál magának táplálékot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív