Alighanem a homokos tengerpart illúzióját varázsolta a 4-6-os villamosra az a fiatal, aki a minap úgy döntött, hogy egy nem éppen szokványos módját választja az utazásnak.

Furcsa látvány

Talán már sem mi, sem az utasok nem lepődnek meg, hogy Európa egyik legforgalmasabb villamosvonalán jócskán akadnak némiképp szokatlan jelenségek. Most egy ilyen került fel nemrég a TikTok-ra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Függőágy a villamoson

Ezen az látható, amint egy fiatal függőágyat akasztott fel a kapaszkodókra, majd abban himbálódzva utazott. Az utasok nem tették szóvá azt sem, hogy az installáció eltorlaszolja a közlekedési útvonalat, teljes természetességgel vették tudomásul mindezt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szabályos volt vajon?

Ugyanakkor érdekes kérdéseket vet fel, hogy a látottak mennyiben állnak összhangban az üzletszabályzatban lefektetett rendelkezésekkel, ám élünk a gyanúperrel, hogy amennyiben egy ellenőr vagy biztonsági őr meglátta volna az installációt, akkor alighanem megszüntette volna.

Itt pedig jöjjön akkor a már említett videó

@gyuri411 #bkv #bkk #4-6osvillamos #villamos #hintaágy #krumpli #fidesz #pusztuljonforyouba #államikrumpli ♬ eredeti hang – rGyuri

Izgalmas utazások

Nem tudni, hogy a fiatal rendelkezett-e érvényes jeggyel vagy bérlettel, azonban ha felszállás előtt mobilján akarta volna érvényesíteni a QR-kódot, akkor alighanem igyekeznie kellett, ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem folytatja tovább azt a gyakorlatot, hogy a járművek belsejében is elhelyezi azokat.

Sokszor a szerencsén múlik

Mint korábban az rtl.hu nyomán mi is beszámoltunk róla, korábban sok utasnál előfordult, hogy mire leolvasta a jegyet, addigra záródtak az ajtók és a villamos továbbment. Így elhasznált egy jegyet és még a járatról is lekésett. Ennek orvoslására a BKK az elmúlt fél évben új mobiljegy-érvényesítési módszert tesztelt az egyik legforgalmasabb villamosjáraton, a 4-6-oson.

Nem vettek több jegyet az utasok

A kedvezőtlen tapasztalatok miatt a BKK nem bővíti azoknak a járműveknek a körét, amelyeken a kódbeolvasás az utastérben is lehetséges. Noha nem tették hozzá, hogy pontosan milyen célok nem teljesültek, de a portál úgy tudja, ez azt takarja, hogy az utasok nem vettek ezáltal több jegyet.

Letelepedtek a QR-kód közelében

A rutinos bliccelők követték azt a módszert, amit korábban „offline” csináltak: lehorgonyoztak a QR-kódok mellett és csak akkor érvényesítették a jegyet, ha feltűntek az ellenőrök. Az „offline” módszer ugyanaz, csak ebben az esetben a jegykezelő mellett áll ugrásra készen a tapasztalt lógós.

A becsületes utasok szívják meg

A BKK által választott megoldással ugyanakkor csak egy gond van: ahol marad a régi rendszer, ott a becsületesen utazni kívánó utasokat büntetik azáltal, hogy azt kockáztatják lemaradnak a villamosról csupán azért, mert nem tudják időben érvényesíteni jegyüket.

Az NFC lehet a megoldás

A BKK azonban vizsgált más lehetőséget is: a jármű belsejére felhelyezett QR-kódos módszerrel párhuzamosan az NFC technológia bevezetésének lehetőségét. Ezzel egyetlen érintéssel beolvashatóvá válna a digitális jegy vagy bérlet, ami jelentősen gyorsítaná a használatot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk a videóból származik, forrás: TikTok.)