Kínai testvérvárosa segít Érdnek, maszkokat, védőruhát és védőszemüveget küld a Pest megyei városnak.

„Ma hajnalban e-mailt kaptam Kínából! Testvérvárosunk, Hszücsou polgármestere konkrét segítséget ajánlott Érdnek. Zhuang Zhaolin úr megkapta a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán írt levelem. Teljesen átérzi a helyzet súlyosságát, amelyet a COVID-19 vírus okozott mifelénk is, ezért , hogy eljuttassanak hozzánk 10.000 sebészi maszkot, 1.000 védőruhát és 1.000 védőszemüveget.

Most veszik fel a kapcsolatot a Shanghai-i magyar konzulátussal, amelyen keresztül eljuttatják hozzánk a segítséget”– írta hivatalos Facebook-oldalán Érd polgármestere

Az Index megkereste Csőzik Lászlót, aki elmondta, hogy a védőfelszereléseket elsősorban a védekezésben, „egészségügyi ellátásban dolgozó munkatársak kapják majd meg, ezután pedig az idősellátást végző Szociális Gondozó Központ és a közterületek fertőtlenítésében dolgozó Érdi Közterület Fenntartó Intézmény munkatársait látják el.

Bízom abban, hogy rövidesen a lakosság védőmaszkokkal történő ellátásában is tudunk segíteni– tette hozzá. Érden már osztottak szét fejenként 20-20 db egyszer használatos maszkot, amelyekből többek között a háziorvosok és gyerekorvosok kaptak.

Feloldották a karantént

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy az egyik érdi idősek otthonában 90 lakót helyeztek karantén alá, mert az egyik lakó koronavírus tesztje pozitív lett. Az idős emberen azóta többször is megismételték a vizsgálatot és már negatív az eredménye. Az intézmény vezetője  a 24.hu-nak azt mondta, az idősotthonban feloldották a karantént.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Szigetváry Zsolt