Egy törvénymódosítás miatt ismét belobban a kínaiak lakásvásárlása Budapesten. Az úgynevezett vendégbefektetői státusz szabad Unión belüli utazással jár és lényegében nem kell mást tenni, csak vásárolni, vásárolni és vásárolni. Beindulhat a belvárosi lakások újabbdrágulisi hulláma.

Nagyobb aktivitás

„Egyértelműen úgy véljük, hogy az év első hónapjaiban lényegesen nagyobb aktivitás volt tapasztalható, mint egy évvel ezelőtt”– mondja Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szakértője a Pénzcentrumnak. – „Fokozatosan térnek vissza a magyar befektetők is, egyre többen szeretnének kedvező áron lakást vásárolni, hogy utána felújítsák és továbbértékesítsék, vagy rövidtávú kiadás útján hasznosítsák.” A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Vendégbefektetői státusz

A másik komoly változás annak a törvénymódosításnak köszönhető, amely várhatóan júliustól lép életbe, és amely a külföldiek, elsősorban a kínaiak számára jelent letelepedési lehetőséget. Ez az úgynevezett vendégbefektetői státusz, amelynél nem kell a tízéves, majd újabb tíz évre meghosszabbítható tartózkodási engedélyért és az azzal járó szabad Unión belüli utazásért valódi befektetést végezni, elég csupán ingatlanalapokban befektetési jegyet vagy ingatlant vásárolni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jelentős a kínai érdeklődés

Ezzel teljesíteni lehet a vízum, és a tízéves tartózkodási engedély feltételeit. A kínaiak előzetes érdeklődése már ismét nagyon jelentős, ez természetesen tovább növeli a nagyvárosi ingatlanárakat. 

500 ezer euro

A törvénytervezet szerint három opció van: lehetséges ingatlanalapba fektetni, egyetemi intézményt támogatni vagy ingatlant vásárolni. Utóbbi esetében legalább 500 000 EUR, azaz közel 200 millió Ft értékű ingatlan vásárlása szükséges, ennek megfelelően a kínaiak elsősorban a luxusminőségben felújított, tágas, többszobás, jó lokációjú ingatlanokat keresik.

Kevés lakás

Ezen a téren nem túl bőséges mostanában a kínálat, mivel a felújítási költségek az elmúlt években az inflációnak, az alapanyagok drágulásának és a szakemberhiánynak köszönhetően olyan magasra rúgtak, hogy komoly kihívás egy-egy ilyen projektet végigvinni. Ráadásul továbbra is hiány van rendezett épületekben lévő, szépen felújított lakásokból.

Felvételi időszak

A nyárnak természetes velejárója az is, hogy nyáron nem csak turistaként érdeklődnek többen az AirBnB lakások iránt, hanem a befektetők körében is nagyobb pezsgés várható. A felvételi időszak vége után pedig ismét az 1-1,5 szobás stúdiólakások iránt ugrik meg a kereslet, sok család erre összpontosítja minden erejét, hogy a diákévekre lakhatást biztosítson gyerekeinek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció