Gyorsforgalmi út épül az M1-es autópálya és Esztergom között. A 32 km hosszú útszakasz az M1-es autópálya 31-es kilométer szelvényétől indul, Zsámbék nyugati oldalán, Tinnye és Perbál mellett halad el, majd az esztergomi Suzuki gyárnál csatlakozik a 11-es úthoz. Az új gyorsforgalmin a maximális megengedett sebesség 110 km/h lesz és R11-es út lesz a neve.

Vejtey Miklós, az M1-Esztergom közötti út fejlesztésének projektvezetője elmondta, hogy az új útnak több leágazása is lesz. Az egyik ilyen Perbálnál épül meg és várhatóan Tinnye mellett is lesz egy kereszteződés, ott csatlakozik majd az új gyorsforgalmi úthoz a Piliscsabát elkerülő út.

A Piliscsabát elkerülő út építése kapcsán összehívott lakossági fórumon Farkas András Piliscsaba polgármestere elmondta, hogy azért fontos a Piliscsabát elkerülő út létrehozása, mert amikor megépül majd az Esztergomot az M1-essel összekötő R11-es gyorsforgalmi és elkészül az M0-ás hiányzó szektora, akkor a piliscsabai átmenő forgalom 70 százalékkal fog nőni, ez pedig lehetetlen helyzetbe hozza a települést.

A lakossági fórumon elhangzott, hogy az R11-es várhatóan előbb fog megépülni, mint az M0-ás hiányzó budai része. Komjáti Péter a kivitelezési terveket készítő KonstReal mérnöki iroda vezetője is megszólalt. Szerinte az M1-Esztergom közti gyorsforgalmi út biztosan segíteni fogja a térség forgalmát azzal, hogy eltereli a nehézgépjárművek nagy részét a 10-es útról.

A lakossági fórumot ezen a videón nézheted meg: