Ordító szabálytalanságokat követtek el, azonban a város vezetése úgy döntött, hogy méltányossági alapon elengedi a pénzt. Rejtély, miért tette ezt.

Kényes kérdések a napirenden

Még a százhalombattai alpolgármester is csak kereste a szavakat a város pénzügyi bizottságának ülésén, amikor egy, finoman szólva is kellemetlen ügy került a testület elé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Támogatás a plébániának

Itt egy, a helyi római katolikus plébániának nyújtott támogatás sorsáról tárgyaltak a képviselők. Nagy Balázs János alpolgármester azt hangoztatta, hogy nemcsak jogos elvárás, hanem törvényi kötelezettség is, hogy az önkormányzattól érkező pénzt arra költsék, amire kapták.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erre kértek pénzt

A történet előzményei 2022 januárjára nyúlnak vissza. Ekkor Illéssy Mátyás plébános kérelmére a képviselőtestület hárommillió forint, vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a parókiának. Ebből kétmillió forintot tett ki a villany és a fűtési rendszer felújítása, egymillió forint pedig a Szent László templom búcsújára és egy templomi zenei rendezvényre.

Sok volt a szabálytalanság

2022 decemberéig kellett elszámolni a pénzekkel. A plébánia által benyújtott számlák egy része már első ránézésre is finoman szólva bajosak voltak. Akadt, amelyikről nem lehetett eldönteni, milyen munka után állították ki, máshoz nem csatoltak szerződést vagy teljesítésigazolást.

Nem küldték meg a papírokat

Sőt: olyan is volt, amelyik teljesen nem felelt meg a támogatási jogcímnek. Az önkormányzat egy ellenőrzést követően jelezte a plébániának, hogy hiánypótlásra lesz szükség. Azonban a kijelölt határidőig mindez nem történt meg. Összesen 2,4 millió forint felhasználásáról nincsen számla.

Vállalta a visszafizetést

A támogatást felvevő plébánost időközben a püspök határozatlan időre betegszabadságra küldte. Vezér Mihály polgármester előterjesztésében azt írta, hogy ami történt, az kimeríti a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását. Ráadásul az előző plébános vállalta, hogy amennyiben ez a helyzet előáll, akkor kamatostól visszafizetetti a vitatott pénzeket.

Átment a polgármester méltányossági indítványa

Ám itt jön a csavar: a város első embere még is azt kérte, hogy tekintsenek el a pénzek visszafizettetésétől. Mindezt az egyház anyagi helyzetével, valamint a templomot ért viharkárok okozta kiadásokkal indokolta. Javaslatát a képviselők nagy többsége megfogadta, és a pénzügyi bizottság után március 30-án két képviselő kivételével a testület is megszavazta a méltányosságot.

Ezzel indokolta

Az ügyet feltáró 24.hu kérdésére a Székesfehérvári Egyházmegye azt írta, hogy a püspökségnek korábban nem volt tudomása a többmilliós támogatás felvételéről, most azonban tájékozódtak, és ők úgy tudják, hogy az önkormányzat „jóváhagyta”, hogy a viharkárok okozta kiadásokat fizessék a pénzből.

A korábbi plébános nem tartja magát illetékesnek

A portál munkatársa tudott beszélni Illéssy Mátyással is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. Mindössze annyit mondott, hogy jelenleg az egyház keretein kívül dolgozik, neki nincs köze a pénzhez és nem őt kell keresni az elszámolás miatt.

Nincs válasz

A polgármester egyelőre a hallgatást választotta, így nem tudni, miért döntöttek a méltányosság mellett, ha ilyen nagyarányú volt a problémás számlák összege. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk a százhalombattai templomban készült, forrás: Facebook.)