Több, mint ezer dolgozóját bocsájtja el a Magyar Posta. A vállalat nemrég kinevezett új vezetősége döntött a leépítésről, annak ellenére, hogy pár hónappal ezelőtt még azt mondták, nem küldenek el egyetlen egy dolgozót sem. Most az okok között a szankciókat is felsorolták. 

Kirúgják a postásokat

1200 fős csoportos leépítésről döntött a Magyar Posta vezetősége. „Annak érdekében, hogy a Magyar Posta – mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatója, valamint csomaglogisztikai vállalata – a jelenlegi szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását, a társaság vezetése újabb, kényszerű döntést hozott” – írja közleményében az állami vállalat. 

Marad a színvonal

A létszámcsökkentés a szolgáltatási színvonalat nem érinti, a Magyar Posta célja továbbra is az, hogy az ország minden pontján magas minőségű szolgáltatásokat nyújtson lakossági és üzleti partnerei számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Új vezetés

Azt is írják, hogy a vállalat tavaly novemberben kinevezett új vezetésének kiemelt feladata a szervezet hatékonyságának növelése, „a modern és 21. század követelményeinek megfelelő üzletmenet és szolgáltatási színvonal kialakítása”.

Szankciók

A vállalat szerint „az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság azonban egyre nehezebb gazdasági környezetet teremt, amely hasonlóan a bel- és külföldi nagyvállalatokhoz, a Magyar Posta tevékenységére is egyre inkább kihat”.

Kirúgták a vezérigazgatót

A G7 adatai szerint a Magyar Posta a legnagyobb hazai foglalkoztató: több mint 26 ezer munkavállalójuk van. A Magyar Posta korábbi vezérigazgatója, Schamschula György 2022. szeptember 19-én távozott a vállalat éléről. 

Mást ígértek

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter novemberben Balczó András olimpiai bajnok öttusázó fiát, Balczó Barnabást jelölte ki a Magyar Posta Zrt. új elnök-vezérigazgatójának. Balczó korábban dolgozott a Miniszterelnökségen, 2016 óta a cég felügyelőbizottsági elnöke. Januárban az államtitkár azt írta, hogy nem lesz csoportos létszámleépítés – írta korábban a Telex. 

366 postát zártak be

A Magyar Posta tavaly októberben jelentette be, hogy 210 településen összesen 366 postahivatalt zárnak be átmenetileg, és ezzel együtt elküldenek 300 dolgozót. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára január 23-án azt válaszolta a DK-s Oláh Lajos képviselő kérdésére, hogy mégsem lesz csoportos létszámleépítés a Magyar Postánál, és egyelőre nem küldik el azt a 300 dolgozót.

Az önkormányzat fizetett

Januárban több településen is újranyitottak a bezárásra ítélt posták, sok helyen a helyi önkormányzat fizetett azért, hogy újra legyen postafiók a településen. Ez történt például Csepel, Vácon és a 2. kerületben is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció