Kirúgták azt az idegsebész professzort, a Honvédkórházból, aki évekkel ezelőtt állami kitüntetést kapott a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása során végzett munkájáért. Módszerét világszerte alkalmazzák. Az állandó orvoshiánnyal küzdő magyar egészségügynek azonban nincs rá szüksége. A professzor külföldön folytatja a gyógyítást.

Sziámi ikreket választott szét

Hudák István idegsebész 2018-ban volt abban a csapatban, amelyik a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozott. A szakember a gyerekek agyi ereit különítette el, hogy lehetővé váljon a koponyák szétválasztása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kirúgták a Honvédkórházból 

Az orvost korábban főnökei és az állam is kitüntette, most azonban kirúgták a Honvédkórházból. Hudák István a valaszonline.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy egyszer csak kapott egy levelet, hogy megszüntetik a szerződését.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hatalomtechnikai játék

Próbáltam keresni az okát, miért küldtek el minden figyelmeztetés nélkül. A professzor rotációt sejt az elbocsátása mögött, szerinte az a hatalomtechnikai játék állhat a döntés hátterében, amellyel azt akarják a tudtukra adni, hogy senki sem pótolhatatlan.

Megszüntették a szerződését

„Érkezett egy másik orvos a Honvédkórházba, az én szerződésemet pedig megszüntették. Van egy ismert módszer, rotációnak hívják” – mondta Hudák István.

Érzelmileg megviselte a kirúgás

A professzor arról is beszélt, hogy érzelmileg kellemetlenül érintette a kirúgás. „De nem történt tragédia. Igyekszem a jó oldalát nézni, a világon mindenütt élnek beteg emberek, akik segítségre várnak. Teljesen mindegy, hogy magyar vagy német, holland, dán beteget operálok”.

Külföldre megy

„Valószínűleg külföldre megyek, de mindent megteszek, hogy valahogy folytathassam a magyarországi praxisomat. Sok a betegem” – mondta Hudák István.

Ez a módszerének a lényege

Hudák István saját módszerének lényegét így foglalta össze: „Rengeteg olyan beteg van, akit artérián keresztül nem lehet megoperálni, és eddig rajtuk nem tudtunk segíteni. Ha van például egy érgomolyag a beteg agyában, ami agyvérzést vagy epilepsziát okozhat, akkor az olyan, mint egy időzített bomba, amit hatástalanítani kell. Ha nem lehet az artérián, felmegyünk a vénán és megoldjuk. Nagyon szeretem a sebészetnek ezt az ágát, mert egy jól sikerült műtét teljes gyógyulást hoz”.

Pécsett végezte az első műtétjét

A professzor a kijevi orvostudományi egyetemen tanult. Édesapja a kárpátaljai Huszt első idegsebésze volt. Hudák István 1999-ben, Pécsett végezte az első műtétet, amit azóta a világ minden táján alkalmaznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

Magyar orvos végzett a világon először tüdőtranszplantációt aktív koronavírusos betegen – itthon nem hagyták érvényesülni

Kiemelt kép: Hudák István – Forrás: MTI