Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és szakmai elnökhelyettese lett a felelőse a szombati tűzijáték elhalasztásának. Az OMSZ ugyanis azt prognosztizálta, hogy augusztus 20-án, a tűzijáték időpontjában nagy valószínűséggel záporok és zivatarok várhatóak. Végül sem eső, sem tűzijáték nem volt.

Elküldték az OMSZ vezetőit

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese – közölte hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Palkovics rúgta ki a két vezetőt

A közlemény szerint a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elmaradt a tűzijáték

Szombaton elmaradt az ünnepi tűzijáték, ezután az Országos Meteorológiai Szolgálatot tették felelőssé. Az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs reggel még azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra.

Felhőszakadást jósoltak

Aztán az OMSZ még délelőtt is felhőszakadásokra, zivatarokra figyelmeztetett a posztjaiban, de közben hozzátették azt is, hogy a csapadékos idő „a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

Se eső, se tűzijáték

Az operatív törzset vezető Kovács Zoltánék végül mindezek alapján úgy látták jónak, hogy a biztonság érdekében lefújják az esti tűzijátékot, és átteszik a következő szombatra. Az eső viszont elmaradt.

Reagált az OMSZ

Az OMSZ maga mindezekre úgy reagált, hogy szombat estére a délelőttig rendelkezésre álló eredmények és forgatókönyvek közül „a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is.”

Operatív törzs

2006 óta tűzijáték szervezéséért és lebonyolításáért egy operatív törzs felel. Ez azt jelenti, hogy egy helyre futnak be az információk, ugyanis a rendőrségtől kezdve a katasztrófavédelmen, a honvédségen és a mentőszolgálaton keresztül egészen a meteorológiai szolgálatig bezárólag minden érintett szerv emberei ugyanott ülnek.

Tragikus tűzijáték

2006-ban hatalmas vihar volt augusztus 20-án, épp a tűzijáték alatt. Akkor közel másfél millió ember nézte a helyszínen a budapesti tűzijátékot, és ahogy tombolni kezdett a vihar, mindenki egyszerre akart elindulni.

Öten haltak meg

A kialakult káoszban több mint háromszázan megsebesültek, öten pedig meghaltak. Ketten – egyikük egy tizenkét éves lány volt – egy utcai árusító bódénál halt meg, egy házaspár hajóról esett a Dunába, egy nő pedig egy gyorsétterembe menekülve kapott szívrohamot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Augusztus 20-i tűzijáték készülődés – Forrás: MTI/Illyés Tibor