Nem tartotta be a védelmi intézkedéseket a Grófo művésznéven ismertté vált idősebb Kozák László temetését végző szolgáltató, ezért pénzbírsággal sújtották – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden a sajtót.

A temetkezési szoilgáltatót bírságolták meg

Gál Kristóf közölte: a rendőrség a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése során megállapította, hogy a rendezvény szervezője – jelen esetben a temetkezési szolgáltató – a vonatkozó kormányrendelet előírásainak nem tett eleget, ezért közigazgatási hatósági eljárás keretében a védelmi intézkedések be nem tartása miatt a szolnoki rendőrkapitányság pénzbírságot szabott ki.

Kegyeleti okokból nem a temetésen bírságoltak

A szóvivő a bírság mértékét nem ismertette. Ugyanakkor hangsúlyozta: „a temetés ideje alatt a rendőrök kegyeleti okból – a szükségesség és arányosság elvét is figyelembe véve –, tekintettel az egyházi szertartásra is, a gyászolókkal szemben nem intézkedtek”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

50 embernél több nem mehetett volna oda

A november 11-ével életbe lépett kormányrendelet értelmében a temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt. A kormányrendelet rögzíti azt is, hogy ennek a védelmi intézkedésnek a betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni.

Maszkot sem viseltek sokan

A járványügyi szabályokat felrúgva, több százan vettek részt Kis Grófo édesapjának temetésén. Kozák László búcsúztatója 5 órán keresztül tartott, a helyszínen készült fotókon az látszik, hogy többen maszkot sem viseltek. Ide kapcsolódik: Kis Grófo koronavírusban elhunyt édesapjának temetésén sok gyászoló nem tartotta be a járványügyi előírásokat

Koronavírusban halt meg

A 49 éves művész a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele december 3-án. Korábban lélegeztetőgépre került, ám utána jobban lett, a család már a hazatérésére készült, amikor ismét rosszul lett. A fertőzést fia, Kis Grófo is elkapta, ő is kórházba került, de enyhe tünetekkel megúszta a betegséget.

Fehér hintóval vitték a koporsót

A fehér hintóba fektetett koporsót Szolnokon négy fehér ló húzta, az útvonalán vörös szőnyeget terítettek le. A temetést hajnali virrasztás előzte meg. A hintőt egy csapat éneklő férfi kísérte. A gyászolók között Bódi Margó és Guszti, valamit Nótár Mary, L.L. Junior és Gáspár Győző is feltűnt. 

Színpadot építettek

A temetőben színpadot építettek, felette egy nagy kivetítővel, amin fényképeket mutattak Grófo életéből. Külön sátrat emeltek a koszorúknak és hosszú asztalt a halotti tornak. 

Sokan nem voltak maszkban

szoljon.hu fotói szerint sokanmaszkot sem viseltek. Kis Grófo a temetés előtti napokban többször hangsúlyozta Facebook oldalán, hogy a temetésen minden járványügyi szabályt be fognak tartani.

Itt a temetésről készült videó

Kiemelt kép: Kozák László temetése – Forrás: Youtube.com/Ripost