Zugló szívében áll egy két házból álló önkormányzati épületkomplexum, ahová újabban hajléktalanok költöztek be. A mellékhelyiségben ömlik a víz és infralámpa fogyasztja az áramot, a rezsit a kerület állja. A környékbeliek panaszkodnak.

Kísértetház

Kísértetház áll Zugló szívében: a Nagy Lajos király úton egy első és egy hátsó házból álló, önkormányzati tulajdonban lévő épületkomplexum. Az 50 lakásból mindössze hármat laknak bérlők.

Nem fizettek lakbért

„Igen, az önkormányzattól béreljük a lakást, de már csak három-négy család lakik itt” – mondta a Ripostnak-nak egy ott lakó nő. „A többiek nem fizették a lakbért, kirakták őket.”

Hajléktalanok tanyája lett

„Az önkormányzati épületet mikor teszik rendbe? Beköltözött hajléktalanok csinálnak ott szemétdombot a házból” – írta egy hozzászóló a Zuglóiak fórumán a Facebookon.

Borzalmasak állapotok

„Két, borzalmas állapotban lévő, évek óta bontásra ítélt házról van szó. Az ott uralkodó állapotot szavakkal nem is lehet kifejezni. Zugló szívében, Zugló szégyene” – írták egy másik kommentben.

Bűz és mocsok

Fojtogató bűz, szeméthalmok fogadják az ide érkezőket. Az első ház legfelső emeletén hivatalosan már nem lakik senki, mégis egyes lakások ajtaja tárva-nyitva, a bennük felhalmozott szemét és a cigicsikkek arról tanúskodnak, hogy vannak, akik ott húzzák meg magukat.

Közpénzen melegednek

Az egykor szebb napokat látott házban még a folyosókon is vannak mellékhelyiségek, van víz, villany. Több emeleten folyamatosan folyt a víz a tartályokból, a felső emeleten pedig egy állandóan felkapcsolt, meleget adó infralámpa világította meg a mellékhelyiséget. Látszik, hogy melegedni is ide járnak.

Vasráccsal lezárva

A hátsó ház emeletei vasráccsal vannak lezárva, de az is szemetes. A földszinten lévő három lakást még lakják, erről az egyik ott lakó beszélt a Ripostnak.

Elvitték a lakókat a rendőrök

„Ez ilyen tanácsi lakás, itt én lakom, ott a Szabó, amott meg a Pista gyerek. De őket elvitték a rendőrök tegnapelőtt, én akkor nem voltam itthon” – mondta a férfi, aki egy hatalmas bőröndöt húzott maga után. Kiutalási határozatot nem kértünk tőle – hiába is kértünk volna.

Milliókat tettek el rá, mégis így néz ki

A zuglói önkormányzat még 2015-ben, Karácsony Gergely polgármestersége idején döntött a Nagy Lajos király útja 104. szám alatti épületek kiürítéséről és 317 millió forintot átcsoportosítottak a bérleti jogviszonyok megváltására. Szintén 2015-ben alkotott rendeletet a zuglói testület Karácsony előterjesztésére közösségi lakhatási koncepció megalkotásáról. Ebből sem valósult meg szinte semmi. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szintén erre a célra építendő zuglói mintaház projekt sem kezdődött el, noha jövőre be kellene már fejezni. Szavak, tervek…

Kiemelt kép: Ripost videó