Hasznos kézikönyvet adott ki Telkiben a polgármesteri hivatal. A hozzájuk költözők egy helyen megtalálnak minden fontos információt, írott és íratlan szabályt. Még azért is előre szólnak, hogy az új lakók ne felejtsenek el mindenkinek köszönni az utcán.

Csak kibámulnak a luxusterepjárókból

Telkiben vélhetően a helyiek egy részének elege lett azokból a beköltözőkből, akik rengeteg pénzért, telket, házat vettek a luxusfaluban, de a terepjárójukból nem nagyon néznek körbe a környéken, ha pedig az utcán gyalog járnak, csak bámulnak a helyiekre, de nem köszönnek nekik. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Helyi szokások

A kiadvány elején megfogalmazzák, hogy miért készült ez a füzet: “Reméljük, kiadványunk hozzájárul majd ahhoz, hogy ön és családja könnyedén beilleszkedjenek, hamar magukénak érezhessék Telkit, gyorsan megismerjék a helyi szokásokat és hasznos tudásra tegyenek szert településünk múltja és jelene kapcsán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Falusias környezet, városi komfort

Deltai Károly polgármester, barátságos köszöntőjében leszögezi: a nyugodt, kertvárosias miliő mentes a szélsőségektől, és arról is ír, hogy a falusias környezetben városi színvonalú komfortot akarnak teremteni telkiben. Ez is érdekelni fog: Gyüttmentek és tősgyökeresek csatája, állandó vita az agglomerációban

Telki

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Tilos zajt csapni vasárnap

Némi helytörténelem, érdekességek és hasznos helyi elérhetőségek után rátérnek az együttélés szabályaira is. A legfontosabbakat ugyanis mindenkinek tudnia kell: vasárnap és ünnepnap nincs zajongás, nincs flex és fűnyírás! Egyéb napokon pedig csak reggel 8 és este 8 között lehet zajongani.

Takaríts a portád előtt

Az új lakóknak azt is a tudtára hozzák, hogy a ház és a telekhatár menti zöldövezet ápolása nem az önkormányzat, hanem a tulajdonos kötelessége. A vízelvezető árkokat is a tulajdonosoknak kell tisztítani, az új beköltözők ne várjanak az önkormányzat fűnyíróira, mert nem jönnek.

Vigyázz, hogyan parkolsz

A parkolásról, közlekedésről is írnak a Telkibe költözőknek készült kisokosban. Felhívják a figyelmet, hogy az utcán úgy álljanak meg, hogy ne akadályozzák a többi autóst, télen pedig a hókotrókat.

Ne bámulj, köszönj mindenkinek

A friss betelepülők figyelmét arra is felhívják, hogy Telki egy falu, és az is marad, ezért jó lenne, ha a városból ideköltözők is felvennék a helyi tempót. Ne bámulj, hanem köszönj. Mint írják: ha szembejön valaki veled az utcán, akkor köszönj neki, még akkor is, ha nem ismered. Egy flauban ugyanis így szokás.

Köszönés nélkül továbbmegy

A köszönésre buzdító tanács több kistelepülésen is ráférne a friss beköltözőkre, mert általában a helyi idősek nem nagyon tudnak mit kezdeni azzal, amikor valaki jön velük szembe a jártán, rájuk néz és köszönés, még rosszabb esetben visszaköszönés nélkül továbbmegy.

Íratlan szabályok

A Telkiben készült, új lakóknak szánt kisokos valóban jó ötlet, sok településen készíthetne ilyet a polgármesteri hivatal és az is jó lenne, ha Telkihez hasonlóan az írott szabályok mellett az íratlanokat is le mernék írni az új lakóknak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Telki – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu