Ritka pillanat, amikor a római pápa Magyarországra látogat, az pedig még ritkább, ha Budapesten misét tart. Utoljára 25 éve volt nálunk a katolikus egyház legfontosabb embere. Sok dolog történt azóta még az egyházban is. Ferenc pápa például garázsba rakatta a pápai Mercedeseket, általában Ford Focusal vagy Fiat Tipoval, Volkswagennel jár. Nem tagadja, hogy szereti a focit és a tangót. Állítólag nincs jóban Orbán Viktorral, vasárnap csak néhány órát tölt Budapesten és megy is tovább Szlovákiába, ahol három napot tölt. A budapesti misére sok tízezer zarándok érkezik, nagy a készültség a Hősök terénél, hiszen sokan várták már Ferenc pápát Magyarországra.

Az első pápa az amerikai kontinensről

Jorge Mario Bergoglio bíboros, Ferenc pápaként az első pápa az amerikai kontinensről és a déli féltekéről. 2013-ban választották pápának, miután az elődje 16. Benedek pápa lemondott. Ferenc pápa 1936-ban született Argentínában, édesapja olasz bevándorló, édesanyja argentin. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Randi helyett templomba ment

Ferenc pápának vegyésztechnikus végzettsége van. A Két pápa című életrajzi filmjéből az derül ki, hogy éppen egy randira ment, amikor betévedt egy templomba, ahol meghallotta a hívó szót. Nem sokkal később, 22 évesen, 1958-ban papnak állt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Imádták a hívek

Sokáig az argentin főváros szegény negyedeiben szolgált. Imádták őt a hívek, mert közvetlen volt és mindenkihez tudott szólni. Legendásan imádja a focit és a tangót.

Pizzát rendelt a Vatikánba

Amikor elődje, 16. Benedek elhatározta, hogy lemond arra kérte utazzon el hozzá Rómába. A Netfilxen elérhető Két pápa című film szerint napokig vitáztak, beszélgettek, focimeccset néztek, sőt a későbbi Ferenc pápa rendszeres vendége volt egy Vatikánhoz közeli pizzériának, ahonnét pizzát is rendelt a Vatikánba.

Majdnem korábban lett pápa

Úgy tudni elődje ezért őt kérte fel, mert nem sokon múlt, hogy 16. Benedek helyett nem az argentin bíborost választották pápának 2. János Pál pápa halála után. A konklávé végül a német Ratzinger bíborost választotta az egyház első emberének, Bergoglio bíboros pedig hazautazott Buenos Airesbe.

Kiáll a szegények védelmében

Miután 16. Benedek lemondott, a konklávé 2013-ban pápát csinált Bergoglio bíborosból, aki Assisi Szent Ferenc tiszteletére vette fel a Ferenc pápa nevet. Későbbi nyilatkozata szerint azért, mert olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében.

Nem Mercedessel jár

Ferenc pápa jelentős változásokat hozott. Első intézkedései között szerepelt a korrupciótól bűzlő Vatikáni bank megreformálása volt. Az is látványos változás volt, hogy a Ferenc pápa nem pápa mobillal és drága autókból álló konvojokkal közlekedik, hanem egy egyszerű Ford Focust vagy Fiat Tipot használ és mindig az első ülésre ül.

Turistaosztályon repült

Egyszerű életmódot folytat. Érsekként sem tartott autót, ehelyett tömegközlekedéssel járt; ha Rómába kellett utaznia, turistaosztályon repült. Szerény lakásban lakott az érsekség épületében; elődje bíborosi öltözetét használta, de szívesebben járt egyszerű fekete öltözetben. Ez a szerénysége a pápává választása után is megmutatkozott. A vatikáni Szent Márta-házban él, visszautasítva az Apostoli Palota pápai lakosztályának életvitelszerű használatát.

Mérsékelten konzervatív

Erkölcsi kérdésekben mérsékelten konzervatív álláspontot képvisel: elutasítja például a terhességmegszakítást, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát, a halálbüntetést és az eutanáziát. Papi szolgálatától eltiltotta és az egyházból kiközösítette például azt az ausztrál papot, aki az egyház tanításaival ellentétes nézeteket hirdetett (pl. a nőknek is lehessen egyházi méltóságuk, illetve a melegek is házasodhassanak). Ugyanakkor azt is kifejezte, hogy minden homoszexuális ember iránt szeretettel és tisztelettel kell viseltetni.

Budapesten tart misét

Ferenc pápa vasárnap az Eucharisztikus Világkongresszus zárómiséjét tartja a Hősök terén. Három napig lesz a szomszédos Szlovákiában, hozzánk gyakorlatilag csak átugrik és megy is vissza. Korábbi sajtóhírek szerint a pápa nem szimpatizál a magyar miniszterelnökkel.

Nem értenek egyet

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint Ferenc pápa és Orbán Viktor nézetei nem találkoznak egymással. Erről nemrég egy videóban beszélt, amelyben a következő idézetet vette elő az egyházfő legújabb könyvéből.

Manipulált nép

„Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amellyel meghatározhatják a jövőjüket.” – írta Ferenc pápa a könyvében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem Isten!

„Ne feledje, hiába pápa, attól még nem Isten! Csupán egy ember” – hangzik el a jótanács a Két pápa című filmben, amikor 16. Benedek pápa lemond és Bergoglio bíborosból Ferenc pápa lesz. Itt lehet megnézni a trélert.

A két pápa

Kiemelt kép: Ferenc pápa