Tíz százalék alatti átlagos emelésre számít a Független Egészségügyi Szakszervezet a szakdolgozók béremelésének első ütemében. Ezt a kormány által erre a célra elkülönített összegből számolták ki és keveslik az összeget.

Elhalasztotta a kormány az emelést

A kormány év végén halasztotta el az emelést fél évvel, az orvosok fizetése viszont januártól újra emelkedett, így tovább nőtt a szakadék a fizetések között. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Nagy a bizonytalanság

Alig egy hete, hogy kiderült: az egészségügyi szakdolgozók nem számíthatnak több pénzre januártól. Idén júliusra halasztotta a kormány a kétlépcsős béremelésük első ütemét. Azt sem lehet még tudni, ekkor mennyivel nő a fizetésük.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

41 és fél milliárdot különítettek el

A kormány annyit közölt, a szakdolgozók béremelésének első ütemére 41 és fél milliárd forintot különített el. A Független Egészségügyi Szakszervezet ebből próbál számolni.

Tíz százalék alatti emelés?

„Ahogy kiszámoltuk, olyan 83 ezer körüli szakdolgozó van, akit ez érinthetne. Ha figyelembe vesszük, hogy ebben benne van a szociális hozzájárulás is, meg az is, hogy az alapbérekre vetítik több pótlékot, mint a műszakpótlék, vagy rendkívüli munkapótlék, tehát ez 10 százalék alatti átlagos éves szintű béremelésre adna lehetőséget” – osztotta meg a számolás eredménylét az RTL Híradóval Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Növekvő szakadék

Ezt nagyon kevésnek tartják, ráadásul a magas infláció miatt reálbércsökkenést is elszenvednek. Az orvosok és a szakdolgozók fizetése között pedig egyre nagyobb a szakadék.

Sokat mondó számok

„Az orvosi béreket január 1-től 11 százalékkal emelik, ez olyan 90 és 200 ezer forint közötti egy főre jutó összeget jelent. Ebből következően egy szakdolgozó fizetése sok esetben 40 éves gyakorlattal a 20 százalékát sem fogja elérni a bére egy orvos bérének” – mondta Soós Adrianna.

Hiányoznak a szakdolgozók

A kormány ígérete szerint a 2024 márciusára, a béremelés második ütemével a szakdolgozói bérek elérik majd az orvosok átlagos alapbérének 37 százalékát. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint fontos lenne az emelés, a szakdolgozók hiánya ugyanis sokszor hátráltatja az ellátást.

Nehéz helyzetben

„Ott, ahol nagyon nagy hiány van szakdolgozóból, orvosból, ott kénytelenek a szakdolgozók, esetleg az adminisztrátorok akár a takarítók helyett is dolgozni, vagy az orvosok a szakdolgozók helyett” – vázolja a helyzetet.

Egyeztetéseket terveznek

A kormány a Híradó érdeklődésére mindössze annyit közölt, további egyeztetéseket terveznek az Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: illusztráció