Cunaminak nevezte a videófelvétel készítője azt a jelenséget amit megörökített. Egy utasszállító hajó akkora hullámokat csinált, hogy Dunakeszin még egy kisgyermeket is elsodort a víz. Alacsony vízállásnál egy nagyobb hajó különös jelenséget okoz.

A felvétel 2006. szeptember 20-án készült Paks környékén a Duna bal partján. A videót 2013-ban töltötték fel a Youtubera. A képeken jól látszik, ahogy a River Explorer nevű nagyméretű utasszállító hajó elhúz a Dunán. Ezt követően történnek az érdekes dolgok.

A videón 01:40-nél az látszik, hogy a folyó, mint a cunamik előtt a tenger visszahúzódik. Több métert hátrál, mintha valami beszippantotta volna a vizet, aztán megjelennek a hullámok.

Találóan „Cunami a Dunán” címet kapta ez a videó. A folyó visszahúzódása után valóban cunamiszerűen érkeznek a nagyobb hullámok, amelyek agresszíven csapnak ki a partra, közben az ott lévő csónakot össze-vissza dobálják a hullámok.

Nyilvánvalóan az elhaladó hajó farhullámai keltették az erős hullámzást, a „cunamit” pedig az alacsony vízállás miatt a hajó előtt feltolt víztömeg, amolyan szőnyeghatása okozza. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor felgyűrjük a szőnyeget, elhúzódik a széle. Itt is hasonló történt a vízzel.

Mindenesetre elgondolkodtató, ha egy nyugodt nyári napon fürdőzők pihennek a fövenyen és nem ismerik ezt a jelenséget, akkor mi történik.

Kitépte a gyermeket az anyja kezéből

A videót az egyik gödi facebookos csoportban is megosztották, az egyik hozzászóló azt írta, hogy „Én is átéltem 2 éve Dunakeszinél. Ez nem az, amit a gyerek visongva élvez. A bokáig érő víz derékig érő lett hirtelen és a barátnőm kisfiát kitépte a kezéből. A gyermek hónalján véres csíkok lettek, ahogy szorította. A kisfiú gurult a köveken, ahogy vitte magával, iszonyú volt. Végül valaki el tudta kapni hála Istennek. A zúzódásokon kívül nem lett baja. Pólyás korom óta fürdök a Dunában, de ilyet soha nem láttam. Alacsony vízállásnál nagyon vigyázzatok” – írja a hozzászóló.

Mások arról írnak, hogy nem nagy dolog ez, hiszen minden Duna parti gyerek tudja, hogy a nagyobb hajók szinte beszippantják a vizet, ezért figyelni kell a folyami hajózást alacsony vízálláskor.

A videó tanulsága szerint a Duna nem csak áradáskor a nagy víztömeg és az erős sodrás miatt veszélyes, de alacsony vízálláskor is nagy bajt tud okozni.

Kiemelt kép: részlet a videóból