Karácsony Gergely bejelentette, hogy teljesen autómentes lesz a pesti rakpart egy része, most kiderült, már készülnek a tervek, hogy jövő év első felében tényleg lezárhassák ezt az útvonalat az autósok elől. Várhatóan a Margit hídtól a Bálnáig lehet majd bringázni és sétálni a Duna-parton.

Európai trend

A folyóparton fekvő európai városokban egyre inkább trend, hogy a folyóparti utakat lezárják az autóforgalom elől és sétálóövezetet alakítanak ki padokkal, bringautakkal, kávézókkal, teraszokkal, játszóterekkel. Úgy tűnik Budapest is felzárkózik ehhez a trendhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyen lehet a rakpart

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely
Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megvárták a választásokat

Karácsony Gergely főpolgármester választási programjában már szó volt a pesti rakpart autómentessé tételéről. Egy minap készült interjúban már nyíltan beszélt erről. Mint fogalmazott: „A pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. Ennek bejelentésével várnom kellett eddig a hétig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá” – nyilatkozta a főpolgármester.

Folyamatban van a tervezés

Most Balogh Samu, a főpolgármester közlekedésfejlesztésekkel is foglalkozó kabinetfőnöke elmondta, sok érv szól a Lánchídtól délre eső, belvárosi szakaszok autómentessé tétele mellett, ez például a világ egyik legszebb épített környezete. Arról is beszélt a Telexnek, hogy a tervezés már folyamatban van.

Összeült a munkacsoport

Már összeült egy munkacsoport, ami kidolgozza a lezárás részleteit. Ennek tagjai a környező önkormányzatok, zöld és civil szervezetek, a fővárosi önkormányzat civil munkacsoportja és az Autóklub szakemberei. Itt találják majd ki, milyen hosszú legyen az autómentes szakasz, aminek a kivitelezését a 3-as metró középső szakaszának felújítása után, a jövő év első felében kezdenék meg.

Kidobták az ablakon

Korábban, 2020 elején Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze úgy nyilatkozott: „a pesti alsó rakpartot, a Szent István parktól a Bálnáig, egy hosszabb folyamat során vissza lehetne adni a városnak ebből a kloáka maxima, autópálya állapotból. Tarlósék kiírtak pályázatot, tök jó eredménnyel, csakhogy a legjobbakat kihajították az ablakon.” – mondta.

Hétvégi autóstop

Ezután 2020 májusától októberéig hétvégenként autómentessé tették a rakpartot, amit a Medián felmérései szerint a városlakók többsége jól fogadott. 59 százalék még azt is helyeselte, hogy legyen teljesen autómentes az érintett rész.

Autómentes hétvége 2021-ben

Forrás: BKK

Két napja vették birtokba a gyalogosok

2021. június elején lezárták a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és az Országház között, és elkezdődött az átépítés. A felújított szakaszt 2021 decemberében adták át, de csak a gyalogosok és kerékpárosok számára, az autósok csak most, április 11-én, hétfőtől vehették birtokba az úttestet.

Vége az átmenő forgalomnak

A következő szakasz az Országház és az Erzsébet híd között húzódik. Ez a rész lehet autómentessé alakítva. Azonban bármekkora szakaszt, akár csak egy 10 méterest is zárnak le a Pesti alsó rakpartból, az a pesti, Duna menti átmenő forgalom teljes megszüntetését jelenti majd.

Sétáló út

A részletekről ugyan még nincs döntés, de valószínűleg egy olyan, sétáló jellegű utat kell elképzelni a rakparti út helyén, amit egyes közszolgáltatások autói, mint például a szemeteskocsi, a Főkert, valamint a mentők, tűzoltók, rendőrök járművei is használhatnak szükség esetén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A pesti rakpart látványterve – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely