Eljárás indult a Budapesti Corvinus Egyetem két munkatársa ellen is, mert kiderült, hogy kivételeztek egy hallgatóval, aki mögött állítólag egy befolyásos család áll. Az egyetem nem cáfolta, de nem is erősítette meg a történtteket. Tavaly a lehallgatási jegyzőkönyvekből derült ki, hogy Schadl György is közbenjárt egy-egy befolyás hallgató ügyében különböző egyetemeken. 

Etikai eljárás

Etikai eljárás indult a Budapesti Corvinus Egyetem két munkatársa ellen – ezt írja egy zárt Facebook csoportban Ádám Zoltán, a Corvinus Közgazdasági Intézetének docense. Az eljárásokat a poszt szerzője, kezdeményezte, mert, tudomására jutott, hogy az egyik vizsgán kivételeztek az egyik hallgatóval. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Külön vizsgafeladatot kapott

„Az egyik hallgató a többiektől fizikailag elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett (sikeres) vizsgát, miközben az illető a minden más hallgatóval szemben szigorúan érvényesített tantárgyi adatlap feltételrendszere szerint eleve nem is kaphatott volna a tárgyból elégtelennél jobb jegyet.” – írja az egyetem oktatója bejegyzésében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Befolyásos szülők

Ádám Zoltán szerint a hallgató családja „a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezik”, a szülők pedig személyesen és email-ben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget. 

Két ember ellen indult vizsgálat

A bejegyzésben Ádám Zoltán azt írja, három munkatárssal szemben kezdeményezett etikai eljárást, a poszt megírásáig ez két munkatárs ellen el is indult. „Véleményem szerint az ügynek különös aktualitást ad az a körülmény, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében napirendre került az államiból alapítványi fenntartásba került magyar egyetemek akadémiai autonómiájának kérdése. Meggyőződésem szerint az ügy rávilágít arra, hogy az akadémiai autonómiát nemcsak az korlátozhatja, ha a fenntartó alapítványok kuratóriumaiban kormánytagok ülnek, hanem az is, ha olyan vállalati vezetők, akikkel szemben az egyetem és annak vezetői egyoldalú függő helyzetben vannak.”

Ezt írta az egyetem

A 444.hu az üggyel kapcsolatban megkereste a Corvinus Egyetemet. Az intézmény kommunikációs osztálya nem is erősítette meg, de nem is cáfolta a bejegyzésben írottakat. Az egyetem válaszában annyi állt, hogy „A Budapesti Corvinus Egyetem működésének alapelve, hogy oktatói az ország legjobb gazdaság- és társadalomtudományi szakembereinek képzése során nemcsak szakmai felkészültségük, hanem etikus magatartásuk terén is az élen járjanak. Az Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat vezetése, valamint az etikai előírások betartásáért felelős független egyetemi testületek szigorúan fellépnek annak érdekében, hogy biztosítsák az etikai normák érvényesülését.” 

Schadl is segített

Nem ez lenne az első eset, hogy az utóbbi időben több, befolyásos ember, közbenjár az egyetemeken, hogy egy-egy hallgató sikeres vizsgát tegyen. Nemrég a Schadl György lehallgatott beszélgetéseiből kiderült, hogy sokan keresték őt, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke pedig segített végrehajtóknak, és azok hozzátartozóinak. 

Rokonának kért protekciót

A nyomozati iratok alapján például, hogy 2021 nyarán Völner Pál felhívta telefonon Schadl Györgyöt, aki végrehajtói kar vezetése mellett a Pécsi Tudományegyetemen polgári jogot is tanított.  A háromperces beszélgetés végén az akkori igazságügyi államtitkár és miniszterhelyettes egy rokonára tett célzást, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen joghallgató.

„Rendben lesz”

Völner Pál még azt is megmondta, melyik tanár vizsgáztatja rokonát, mire Schadl rögtön felajánlotta, hogy telefonál az ügyben. Miután Völnertől elköszönt, már hívta is a Pázmány polgári jogi karán oktató ismerősét, akinek a nevét Völner említette. Majd nem sokkal később Schadl visszahívta az államtitkárt és a vizsgáról szólva közölte: rendben lesz. 

Ott sem volt a vizsgán

De Schadl György a pécsi jogi karon is intézett sikeres vizsgákat. A 444.hu korábban azt írta, Rogán Antal kabinetfőnöknek segített abban, hogy sikeresen letegye a félévi kollokviumokat. A Központi Nyomozó Főügyészség a Schadlék ellen indított büntetőeljárás indoklásában az esetről azt írja, hogy Nagy Ádám ott sem volt a vizsgán, sőt, a nyomozati adatok szerint még az egyetem Neptun-rendszerében is Schadl intézhette a férfi jelentkezését a vizsgára.

Nem is tudta, hogy szóbeli lesz 

Ráadásul a tavaszi szemeszter végén Schadl a nyomozati iratok szerint további három tanulmányi akadály leküzdésében segített Rogán kabinetfőnökének. Érdekesség, hogy Nagy Ádám június 16-án jogszociológiából vizsgázott, ám a joghallgató csak a vizsga előtt szembesült vele, hogy a vizsga szóbeli, és ez problémát okozott neki, ám végül sikeres vizsgát tett. 

„Intézés alatt”

Erről a vizsgáról Schadl a dékáni hivatal vezetőjével, Kovács Bélával egyeztetett, aki a lehallgatási jegyzőkönyv szerint úgy viccelődött: „szorgalmas hallgatónak öröm a vizsga.” Majd kitértek Nagy következő vizsgájára, amire azt mondta Kovács, hogy az „intézés alatt”. Egyelőre ennek az ügynek semmilyen következménye nincs. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapesti Corvinus Egyetem