Nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően – értesült az Index kormányzati forrásokból.

Változik a jegyrendszer is

A jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2016-ban jött létre a megállapodás

2016. október 28-án az agglomerációs feladatok megosztására, a közlekedésszervezői-technológiai feladatok meghatározására és a finanszírozási feltételek rögzítése érdekében megállapodás jött létre a fővárosi és elővárosi vasúti szolgáltatásokról, illetve a fővárosi és elővárosi autóbusszal végzett szolgáltatásokról az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jogelődje, valamint Budapest Főváros Önkormányzata között.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem állapodtak meg

A szerződés 2022.évi elszámolása tekintetében a feleknek nem sikerült megállapodniuk. Az Index úgy tudja, az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint a Budapesti Fővárosi Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

Budapest bérlet

Az úgynevezett „Budapest bérlet” helyközi járatokon történő elfogadásával kapcsolatban korábban létrejött megállapodás a fenti hatállyal szintén megszűnik: „a  MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. (sárga buszok) járatain a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest bérletet (korábbi BKV bérlet) nem fogadjuk el”.

Vármegye – és országbérlet

Az ÉKM megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges.

Aránytalan támogatás?

A minisztérium szerint kiegyenlítésre kerül Budapest közösségi közlekedésének, más nagyvárosokkal és vonzáskörzeteivel szemben meglévő, aránytalan állami támogatási előnye. A költségvetési törvény értelmében kötelezően ellátandó helyi közösségi közlekedési feladat támogatása jogcímén 12 milliárd forint előirányzat kezelésének felülvizsgálata haladéktalanul megtörténik. Eddig ezt az összeget kizárólag Budapest Főváros Önkormányzata kapta, más városok hasonló támogatásban nem részesültek.

Megvan a pénz helye?

Az ÉKM elrendeli a források átcsoportosításával kapcsolatos lehetőségek vizsgálatát, különös tekintettel arra, hogy a fővárosi közösségiközlekedési-túlkompenzáció megszüntetésével felszabaduló források hogyan és milyen arányban használhatók fel a közszolgáltató munkavállalóinak 2024. évi bérfejlesztésére. Tehát az így felszabaduló forrásokat vagy más vidéki városok tömegközlekedésének támogatására, vagy a munkavállalók bérének fejlesztésére fogják használni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció

  •