Ebben a cikbben megmondjuk a tutit azzal kapcsolatban, hogy készpénz vagy átutalás vezet az üdvösséghez az ingatlan vételárának megfizetése tekintetében. Persze nem feltételezzük, hogy ne lenne ma már mindenki tisztában azzal, hogy aki készpénzt használ az pokolra jut, de van néhány olyan speciális helyzet, amit mégis érdemes lehet átbeszélnünk.

Készpénz vagy átutalás?

Nem is lehet kérdés! Szerencsére az elmúlt 10 évben természetessé vált, hogy a lakossági ingatlanügyletek során is elsősorban átutalással történnek a pénzmozgások.

A magunk részéről is azt javasoljuk, hogy amennyiben nem merül fel valamilyen speciális igény, úgy a pénzmozgásokra minden esetben átutalással kerüljön sor.

Az átutalással teljesített vételárrészletek esetében a felek között további átvételi elismervény kiállítására nincs szükség.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

Készpénzes rémálom

Az átutalással ellentétben, a készpénzben történő teljesítés esetén mindkét fél oldalán jelentős,

illetve felesleges kockázat merül fel: Kockázat a vevő oldalán a készpénz „utaztatása” a szerződéskötés, illetve pénzátadás helyszínére.

Kockázat az eladó oldalán hamis pénz kézhezvétele. A kockázat kiküszöbölhető, ha a készpénz átadására bankfiókban, banki szakértő felügyelete mellett történik, de persze ez olyan többlet macera, ami átutalás esetén fel sem merül.

Mindkét fél számára valós kockázat a készpénzes teljesítés esetén az összeg téves leszámolása.

Foglaló teljesítése készpénzben

Régi, mára már talán ritkábban felmerülő tévhit, hogy a foglaló átadására feltétlenül a szerződés aláírásával egyidejűleg kell, hogy sor kerüljön, ezért az csak készpénzben teljesíthető.

A foglaló bármilyen szerződés, így ingatlan adásvételi szerződés megkötése során is szabadon teljesíthető átutalással a szerződés teljes futamideje alatt. Újabb szög a készpénzes teljesítés koporsójába.

Ingatlanközvetítői díj

Az ingatlanközvetítő nyomására megkövetelt készpénzmozgás elkerülhető, ha a vevő a vételár részeként közvetlenül az ingatlaniroda részére átutalja az ingatlanközvetítői díjnak megfelelő összeget.

Elképzelhető, hogy ez a felvetés nem részesül pozitív fogadtatásban az egzotikus magyar adózási szokások okán. Ebben az esetben érdemes a teljes foglaló helyett kizárólag az ingatlanközvetítői díjat fedező összegű vételárrészletet teljesíteni készpénzben.

CSOK

Ha a jelenleg hatályos jogszabályi környezetben valaki a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) óhajtja igénybe venni, a jogszabály a készpénzmozgást a vételár 10%-ában maximálja.

Készpénz mozgás korlátja cégek között

Szintén korlátozott a készpénzben teljesítés lehetőssége, ha akár az eladó, akár a vevő cég. A jogszabály értelmében egy naptári hónapon belül a cégek között legfeljebb másfél millió forint elszámolása történhet készpénzben. A jogszabályi rendelkezést megsértő vevő az átadott, illetve az eladó az átvett összeg 20%-ának megfelelő összegű mulasztási bírságot kell, hogy megfizessen a NAV részére.

Erről a témáról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

 A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: vg.hu