Egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállításán. A múzeum egyelőre nem nyilatkozik az esettel kapcsolatban.

Biztosítást kötnek a képekre

A Szépművészeti Múzeum állami intézményként minden kiállítására külön biztosítást köt, melynek összegét a magyar állam állja. A biztosítás díja értelemszerűen a káreset mértékétől függ, egy több száz éves, nemzetközileg elismert alkotás megrongálódása mindenképpen jelentős összegbe kerülne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Százmilliárdos tétel

A Bosch-kiállítás szállítási közbeszerzési kiírása szerint a műtárgyak összbiztosítási összege csaknem 94 milliárd forint.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem Bosch-alkotás

Az érintett kép nem Bosch-alkotás, a Szépművészeti Múzeum tulajdona és nem is károsodott végzetesen. A múzeumban tilos ételt és italt bevinni a kiállításra – erre piktogramok is figyelmeztetnek.

Nem lehet inni a kiállításon

Az intézmény weboldalán olvasható látogatási szabályok egyetlen kivételt engednek: “Amennyiben egészségileg indokolt, kizárólag szénsavmentes folyadék egy darab, táskában tartott max. 0,5 literes palackban bevihető, de fogyasztása csak kiállítótéren kívül engedélyezett.”

Tagadnak

A múzeumban hétfő koradélután a dolgozók kerülték a témát és tagadták, hogy bármelyik kép megsérült volna – írta a Népszava. Az egyik munkatárs elmondása szerint a kólás eset óta nem engednek italt bevinni a kiállításra.

Óriási a tömeg a tárlaton

A legtöbb olyan festmény elé, amit nem véd üveglap, kordont helyeztek el. Egy másik dolgozó azt mesélte, hogy sokszor akkora a tömeg a tárlaton, hogy feldöntik a kordonokat.

Mindent átvizsgálnak

Minden látogató csomagját átvizsgálják, amire figyelmeztetnek is a bejáratnál. Ennek oka, hogy cirillbetűs bombatámadással fenyegető emailek érkeztek, amelyek minden valószínűség szerint hackertámadások.

Más festők művei is láthatók

A július 17-g nyitva tartó Bosch-tárlaton a flamand mester művei mellett követőinek, tanítványainak munkái is láthatók.

Jelentős tárlat

A tárlat nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata is egyben.

Rejtélyek a festő művészetével kapcsolatban

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra. A múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bosch-kiállítás, fotó: MTI