Folyamatosan verte, ütötte a nőt, akinek alantas dolgokat kellett elvégeznie a fenyegetés hatására. Most hosszú évekre rács mögé vonulhat az agresszív férfi.

Ezért ítélték el

A Fővárosi Törvényszék többek között kényszermunka bűntette miatt bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki koldulásra kényszerítette a feleségét – derül ki a bíróság csütörtöki tájékoztatásából.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rendszeresen bántalmazta

Az ítélet szerint a férfi és felesége nehéz anyagi helyzetben, hajléktalanként élték életüket. A férfi napi rendszereséggel kiabált feleségével, őt emberi méltóságát sértő, megalázó, becsmérlő kifejezésekkel illette, veréssel fenyegette, vagy bántalmazta oly módon, hogy testszerte megütötte, megpofozta, megharapta vagy megrúgta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Aluljárói koldulásra kényszerítette

Előfordult, hogy azzal is fenyegette az asszonyt, hogy amennyiben a nő kilép a kapcsolatukból, akkor eljár annak érdekében, hogy ne láthassa a nevelőszülőknél elhelyezett kiskorú gyermekeit. Arra is kényszerítette feleségét, hogy az egyik vasútállomás aluljárójában – esetenként az általuk tartott kutyák felhasználásával – akarata ellenére kolduljon.

Kegyetlenül bánt az állatokkal is

Az ily módon szerzett pénz felélték közös életük során. A férfi a rendszeres koldulás céljából birtokában tartott állatokkal oly módon bánt és olyan körülmények között tartotta őket, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat okozza.

Az állatvédők is segítettek

Az egyik állatvédő szervezet a közterület-felügyelők és rendőrök segítségével a meghurcolt kutyákat kiemelték a káros környezetből, gondoskodtak orvosi ellátásukról és elhelyezésükről. A bíróság a megállapított tényállás alapján a vádlottat kényszermunka és kapcsolati erőszak bűntettében, valamint 8 rendbeli állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek

Így mérlegelt a bíróság

Mindezért hat hónap fegyházat kapott, továbbá elrendeltek vele szemben egy korábban felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is. Enyhítő körülmény volt a részbeni beismerés és az időmúlás, ugyanakkor súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, büntetett előélet, illetve hogy felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el a cselekményeket.

Még nem jogerős

Az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent a jogorvoslat bejelentésére, a vádlott és védője pedig fellebbezést jelentett be, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. A férfi letartóztatásban várja a jogerős ítéletet.

Elszaporodott esetek

Annak ellenére, hogy az emberkereskedelem rendkívül súlyos bűncselekmény, rendkívül elszaporodott jelenségről beszélhetünk. A szakemberek szerint hatalmas lehet a látencia – vagyis az eseteknek csak a töredéke kerül nyilvánosságra. Sok esetben maguk az kizsákmányoltak sem tudják, hogy áldozatok.

Magas büntetési tételek

Alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik azt, akit emberkereskedelemben találnak bűnösnek. Öt évtől tizenöt évig terjed a büntetés, ha azt több ember sérelmére, kiskorú sérelmére, vagy hivatalos személyként követik el. Szintén ennyit kaphat az, aki áldozatát sanyargatja.

Akár halálig is tarhat a büntetés

A legsúlyosabb esetekben pedig akár öt évtől húsz évig, vagy életfogytig is tarthat a büntetés, ha az áldozat életveszélybe kerül, vagy egy tizenkét éven aluli gyereket prostitúcióra kényszerítenek, vagy szervkereskedelem áldozata lesz. Sőt, akár ki is zárhatják a szabadulásból az illetőt – ilyenkor a büntetés valóban a halálig tart. Ilyen büntetést jellemzően a többszörösen minősülő emberölések elkövetőre szokás kiszabni, ezért is beszélünk roppant súlyos bűncselekményről.

Kisebb vidéki városokban név szerint tudják, kik tartanak „csicskákat”

Persze ilyen büntetést még nem szabtak ki, és abszolút nem mondható el, hogy ezek lennének a jellemző esetek. Ugyanakkor kétségtelen tény: az elkövetők jellemzően azt hiszik, nem buknak le, holott a kisebb vidéki városokban pontosan tudják, kik a „csicskáztatók”. A látszattal ellentétben nem szükséges fogvatartani az áldozatot, elég, ha az elkövető „csak” a rendelkezési jogot szerzi meg felette.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Facebook.)