Már akinek egyáltalán kedve támad ebben a barátságtalan időben bármilyen szabadtéri elfoglaltsághoz. Leginkább a gyerekeknek készültek programokkal, de a nagyobbak is találhatnak kedvükre valót.

Ezzel indult a megemlékezés

A Parlament előtt, a Kossuth téren 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődött meg az ünnepség. Az MTI beszámolója szerint a hűvös, szeles időben sok család, turista jelent meg a téren. A nézelődők többsége kokárdát viselt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A Nemzeti Múzeumban is nagyon készültek az ünnepekre

Fél 11-kor kezdődik a hivatalos ünnepség majd egész napos családi és gyerekprogramok várják a Nemzeti Múzeumban az érdeklődőket. A legtöbb program ingyenes, de némelyik előzetes regisztrációhoz kötött.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ingyen lehet bemenni a Parlamentbe

Részletes programok ide kattintva találhatók. Este fél 6-tól egészen este 23 óráig ünnepi fényekbe öltözik a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzata is. Ingyenesen látogatható az Országház is. 10 órától egészen 18 óráig az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát is.

Ez lesz a Várkert Bazárban

A Várkert Bazárban kézműves foglalkozások, interaktív játékok, fegyverbemutató, lovas huszár-járőr szolgálat várja a kicsiket és nagyokat is egyaránt. A Csikós udvaron „Az Élő Történelem – Improvizációs Előadáson” pedig a Momentán Társulat idézi fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit Katona Csaba történésszel.

Egész napos rendezvény a Budapesti Történeti Múzeumban

Az interaktív előadással a magyar történelem legizgalmasabb pillanatait és legjelentősebb alakjait elevenítik majd meg. A részletes program ide kattintva böngészhető. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum is nagyszabású, egész napos eseménnyel emlékezik meg az 1848-as forradalomról.

A családi programok sem maradhatnak el

Az intézmény egyúttal búcsúzik két, nagy népszerűségnek örvendő időszaki kiállításától is. Az egyik A „Kádár (játék) katonái” a másik pedig a „Középpontban a középkor 7. – Ágyúgolyó és pohár” című tárlat. Emellett egész napos családi programokkal várják az érdeklődőket.

Kikapcsolódás minden korosztálynak

A játékos kézműves foglalkozások, szórakoztató bemutatók korhű öltözettel és felszereléssel, ismeretterjesztő tárlatvezetések minden korosztálynak szórakoztató kikapcsolódást ígér – olvasható a Magyar Hírlap összefoglalójában.

Tüntetés is lesz

15 órától pedig a civilek szervezésében demonstrációt tartanak Szabadságmenet címmel. „Végre fogjunk össze, és mutassuk meg a hatalomnak, hogy elegünk van a megfélemlítésből és a hazugságokból!” – írják az esemény meghívójában. A megmozdulás 15 órakor indul a Hősök teréről.

Ők fognak beszédet mondani

Végigvonulnak az Andrássy úton, majd a Bajcsy-Zsilinszky úti kereszteződésig mennek. Itt többek közt beszédet mond Iványi Gábor lelkész, Baranyi Krisztina ferencvárosi-, Pikó András józsefvárosi polgármester, valamint Karácsony Gergely főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)