Konnektor cseréért nem kell feltétlenül szakembert hívnod. Ha betartod a biztonsági szabályokat és az alábbi lépéseket, te is könnyen ki tudod cserélni.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ezekre lesz szükséged

  • Fázisceruza
  • Csavarhúzó (4-5 miliméteres, széles fejű)
  • Új konnektor
  • Az a legjobb, ha a csavarhúzód fázisceruza is egyben.

 Itt találsz megbízható mestert

1.

A legfontosabb a konnektor áramtalanítása! Keresd meg a biztosítékszekrényt és kapcsold le az összes biztosítékot. Ezt álltalában a villanyóra környékén találod.

2.

Másodszor a fázisceruzát egymás után dugd be a konnektor mindkét lyukába és a földelési érintkezőhöz is. Ez az a kis fém pöcök, ami kicsit látszik minden konnektorban. Ha a fázis ceruza egykinél sem világít, akkor jól áramtalanítottál, kezdheted a munkát! A képünkön egyébként azt látod, hogy világít a fázisceruza, áram alatt van a konnektor.
FONTOS! A fázisceruzának a végén van egy fém érintkező. Ezt a képen látható módon mindig fogd meg az újaddal, amikor a konnektrorba dugod a fázisceruzát. Ne félj, nem ráz meg a ceruza.

3.

Fogd a csavarhúzót és a középső csavart, vagy csavarokat vedd ki. Ha a konnektor műanyag borítója nem jött még le, a szélét kicsit feszítsd le a falról a csavarhúzóval.

4.

Ezt követően a konnektor belső részét látod. Ez általában két is fém karommal van a műanyag falaknába rögzítve. Ha a kis karmokat tartó csavarokat is meglazítod, könnyen kiemelheted a falból.

5.

Minden normális helyen három színű vezetéket látsz. Feketét (vagy barnát, mint itt a képünkön) kéket és sárga-zöld csíkosat. Ha szakember kötötte be, akkor a fekete, vagy barna a fázis. Ezzel kell vigyázni mert ebben van az áram – ha nincs áramtalanítva. Mivel te már áramtalanítottál, nem kell félned semelyik vezetéktől.

6.

A régi konnektorból csavarozd ki, az újba pedig csavarozd be a vezetékeket. Figyelj arra, hogy a fázis kábel, tehát a fekete, vagy barna a bal oldali lyukba kerüljön.

7.

Nyomd vissza kézzel a falba, a konnektor belsejét, majd a konnektor tartó füleket tartó csavarokat húzd meg, hogy rögzüljön a falba, végül csavarozd vissza a műanyag borítást és már kész is vagy!

Videó

Ha nem teljesen világos valami, akkor nézd meg ezt a videót. Részletesen megmutatják, hogyan kell konnektort cserélni. Ha mégis inkább másra bíznád a munkát, akkor az alábbi mester keresőre kattintva válogathatsz a hozzád legközelebbi, megbízható, Budapest környékén működő mesterek közül.