Nem nyitott ki Dunabogdányban az iskola udvarán lévő tanuszoda. A polgármester szerint a magas rezsiárak miatt nem tudják kigazdálkodni a fenntartását, az is lehet, hogy a sportcsarnokot és a művelődési házat is be kell majd zárni.

Nem nyílik meg az tanuszooda

„Könnyeimmel küszködve jelentettem be, hogy szeptemberben nem nyílik meg a tanuszoda” – mondta Dunabogdány polgármestere, Schuszter Gergely a község Facebook oldalára feltöltött videóban. A polgármester szerint ennek egyetlen oka van: a számos önkormányzatot súlyos anyagi helyzetbe hozó energiaáremelkedés. Eddig havi 700 ezer forint volt az iskolai tanuszoda felfűtése, a szolgáltató most olyan árat ajánlott, ami alapján ez az összeg az ötszörösére emelkedne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felnőttek is használták

Ez nemcsak a diákokat érinti. Tanítási időn kívül, belépőt váltva, felnőttek és kiscsoportos úszásoktatás résztvevői is látogatták. A 444.hu-nak az egyik helyi lakos azt mondta, hogy magas volt az uszoda kihasználtsága.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Takarékoskodásra van szükség

A polgármester a közösségi oldalára feltöltött videójában a település anyagi helyzetéről is beszélt. Azt mondta, 50-60 millió forint szabadon felhasználható forrásuk van, és az elsőszámú szempont, hogy stabil lábakon álljanak. Utalt arra is, hogy emiatt további takarékoskodásra lesz szükség.

Nem tudja, miből lesz fűtés

Az iskolai tornacsarnokban elkezdődtek a tornaórák. Itt az már biztos, hogy emelik az árakat azoknál, akik tanítási időn kívül használják a termet. De azt egyelőre a polgármester nem látja, hogy december és február között miből tudják majd kifizetni a csarnok fűtését.

Fél, hogy be kell zárni

Schuszter Gergely szerint mind a művelődési házat, mind a sportcsarnokot szeretnék működtetni. A legszélsőségesebb félelme, hogy ezeket be kell zárni, mert fontos, hogy valahol lehessenek az emberek rossz időben. De arra kéri a civileket, hogy próbáljanak olyan programokat szervezni alternatívaként, amikor szabad levegőn lesznek. „A téli időkben nagyon szép az erdő”.

Schuszter Gergely, Dunabogdány polgármestere

Forrás: Youtube.com

Sok település kerül bajba

A magas energiaárak miatt számtalan vidéki település kerülhet óriási bajba. Átmenetileg bezárhat az uszoda, a könyvtár vagy a színház, de az oktatási intézmények rezsijének kifizetése is komoly fejtörést okoz.

Ott spórolnak, ahol tudnak

Szombathelyen például a díszkivilágítás mérséklésével, másutt óvodai csoportok összevonásával, az energetikai fejlesztések felpörgetésével próbálják kivédeni a többszörösére emelkedett gáz- és áramárak hatását.

Bezárták a fürdőket

Balatonbogláron az uszodát zárja be az önkormányzat, és nagy eséllyel a helyi sportcsarnok is erre a sorsra jut majd. Csokonyavisontán a gyógyfürdő esett áldozatául a megnövekedett költségeknek. Nem fogadnak vendégeket, és az orvosi kezelésekre sem kerülhet sor. A falu önkormányzata szabadulna a létesítménytől, már elkezdték árulni a fürdőt.

Csődbe megy Eger?

Egerben is már csődöt emlegetnek. Az energiaválságra reagálva az egri városvezetés úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja a legtöbbet fogyasztó önkormányzati intézményeket, a strandot, az uszodát, a színházakat és a könyvtár épületeit.

Bezárhat a színház

Székesfehérváron a Vörösmarty Színház zárhat be a leghidegebb téli hónapokban. Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere arról beszélt a színház évadnyitóján, hogy az épület villanyszámlája 250 millióval nőtt, és ha a távhő is így drágul majd, az már kigazdálkodhatatlan lenne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: