Számos változás, pontosabban könnyítés lesz a felsőoktatásban a törvény módosítása miatt, amelynek részletei nemrég láttak napvilágot. A jövőben már nem kell nyelvtudás a diplomához, és tanulmányi okok miatt lényegében lehetetlen lesz kibukni az egyetemekről.

Hat bukás kirúgást ért

A felsőoktatási törvény szerint korábban az egyetemek és főiskolák egyoldalúan megszüntethették azoknak a hallgatóknak a jogviszonyát, akik ugyanabból a tantárgyból hatszor megbuktak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak fegyelmi vagy anyagi okok lehetnek

Ezt a passzust most törölték a jogszabályból, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag lehetetlen lesz kibukni a felsőoktatásból. A hallgatói jogviszonyt ezentúl csak fegyelmi vagy anyagi okok miatt lehet majd elveszíteni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha valakinek fizetési hátraléka van, vagy állami ösztöndíjas félévei elfogytak, de önköltséges formában nem szeretne tanulni − írta meg az Eduline

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Stabil állami ösztöndíjas helyek

Az átsorolás szabályai is változtak: nehezebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjas helyet, mint eddig, a felsőoktatási intézmények ugyanis maguk dönthetnek arról, pontosan milyen teljesítményt várnak a hallgatóiktól az ingyenes oktatásért cserébe.

Kedveznek az egyetemek

Az egyetemek többsége már tavaly ősszel nyilvánosságra hozta az új szabályzatot: a legtöbb helyen a korábbinál alacsonyabb átlaggal is meg lehet tartani az állami ösztöndíjas helyet.

Már nyelvtudás sem kell a diplomához 

Törölték a nyelvvizsgát a diploma kiadásának jogszabályi feltételei közül. Ezentúl a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, a tanterv részévé tesznek-e valamilyen nyelvvizsgát vagy nyevi mérést.

Mindenki hozzájuthat

A döntés ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy a már végzett hallgatók megkapják a diplomájukat nyelvvizsga nélkül is − sőt több egyetem már most arról tájékoztatta hallgatóit, hogy azok is felmentést kapnak, akik ebben a félévben abszolválnak vagy záróvizsgáznak.

Könnyítések az érettséginél is

2023-tól nem minden alap- és osztatlan szakhoz kell majd emelt szintű érettségi, a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, milyen szakokon hagyják meg ezt a követelményt.

Elég a középszintű vizsga

Ősszel az egyetemek és főiskolák nyilvánosságra is hozták új felvételi szabályzatukat, amelyből gyorsan kiderült: a legtöbb szakhoz 2023-tól nem kell majd emelt érettségi, beérik a középszintű vizsgával is.

Minimumponthatár sem lesz

Idén már központi minimumponthatár sem lesz – eddig az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésekre felvételizőknek minimum 240, a mesterképzésre pályázóknak pedig 50 pontot kellett gyűjteniük. Aki ennél kevesebbet szerzett, sem fizetős, sem állami ösztöndíjas képzésre nem juthatott be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, a műszaki egyetem egyik épülete. Fotó: archív